Annons
X
Annons
X

LO sågar förslag om låglönejobb för unga

LO sågar Svenskt Näringslivs förslag om lägre ingångslöner för unga rakt av. ”Det är klart att det går att skapa låglönejobb, men vill vi ha folk som står utanför en toalett eller som tankar bilen på macken? Vill vi ha den ineffektiviteten? Det skulle påverka omställningstrycket och vara skadligt för industrin”, säger LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson.

Foto: JANERIK HENRIKSSON/SCANPIX

Satsa på låga löner så får fler unga jobb. Det menar Svenskt Näringsliv som anser att det fokuseras för mycket på att höja låginkomsttagares löner i Sverige. Enligt deras nya rapport så är den svenska lönestrukturen alltför sammanpressad och minimilönerna för höga. Dessutom är lönespridningen i Sverige lägst i hela EU, samtidigt som det råder brist på enkla, så kallade okvalificerade jobb. Svenskt Näringsliv menar att det här skapar höga trösklar för de unga som behöver komma in på arbetsmarknaden. Men nu biter LO ifrån.

– Det är helt fel väg att gå. Hela den svenska modellen bygger ju på att upprätthålla lägstalöner för att slå ut de industrier som är effektiva. Sverige har således en hög effektivitet, säger LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson.

Men vad ska göras för att fler unga ska kunna komma in på arbetsmarknaden?

Annons
X

– Arbetsgivarna måste ta ett större ansvar. Och kopplingen mellan skola och arbetsliv måste bli mycket tydligare. LO har varit drivande när det kommer till att få till stånd den så kallade yrkesintroduktionen för unga.

Men det handlar till ju också om att de unga faktiskt får lägre ersättning, eftersom man utbildas under en del av arbetstiden....?

– Jag kommer från byggbranschen och där har man lärlingslöner och får sedan anställning. Det är en bra modell, men om man säger att ingångslöner för unga ska sänkas rent generellt... Jag menar, hur lång inlärningstid behöver man för att lära sig steka hamburgare på Mc Donalds? Då kan man ju inte ha en introduktionslön som ligger 25 procent lägre, säger Torbjörn Johansson.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  När den svenska ungdomsarbetslösheten diskuteras dyker ofta frågan om var de enkla jobben har tagit vägen upp. Enligt Svenskt Näringsliv försvinner de i takt med att lönerna trycks ihop. En mängd entréjobb har försvunnit. Samtidigt är de jobben viktiga för unga som behöver få fotfäste på arbetsmarknaden, menar Svenskt Näringslivs vd Christer Ågren som ska presentera rapporten imorgon. Den pekar bland annat också på en undersökning från Konjunkturinstitutet som ska visa att nästan hälften av svenska företag skulle öka antalet anställda ungdomar och flyktinginvandrare om ingångslönerna var lägre. LO:s avtalssekreterare förhåller sig skeptisk till att det skulle vara så.

  – Jag tror inte att det är så. Dessutom ser vi ju att de sänkta arbetsgivaravgifterna inte gett fler unga jobb. Och om man talar om låga ingångslöner, titta på Rumänien som har lägre löner. De har ändå högre arbetslöshet, säger Torbjörn Johansson från LO.

  Hur allmänbildad är du? Testa dig själv!

  Vad har inte varit en pjäs i Monopol? quiz.svd.se Vad heter Douglas karaktär i Wall street? quiz.svd.se Vilken Ericsson-mobil kom 1999? quiz.svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Foto: JANERIK HENRIKSSON/SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X