X
Annons
X

LO om minusräntan: ”Har inget annat alternativ”

En fortsatt stabil tillväxt och en fallande arbetslöshet. LO spår en fortsatt stark svensk ekonomi där en viktig faktor att Riksbankens expansiva penningpolitik:

– Det finns absolut risker med minusränta, men riskerna är större med att inte göra allt för att leva upp till tvåprocentsmålet, säger chefsekonom Ola Pettersson.

Av SvD Näringsliv
Läs mer om Riksbankens minusränta
Efter reklamen visas:
Ekonomistudion riksbanken

Riksbankens senaste beslut i april var att lämna räntan orörd på minus 0,50 procent. Centralbanken signalerade samtidigt att en första höjning kommer mot slutet av 2018.

Efter beskedet har många bedömare spått att höjningen kan komma än senare, och har kritiserat Riksbanken. Men LO:s chefsekonom Ola Pettersson försvarar Stefan Ingves linje. I SvD:s ekonomistudion menade Petterson att Riksbanken inte har något annat alternativ.

– De måste återupprätta trovärdigheten för inflationsmålet, och det är det här som krävs.

Annons
X

Håller du med Riksbanken om att första kvartalet nästa år är en bra tid att höja räntan?

–Det bör ske någon gång under nästa år, men det beror på hur det går i ekonomin. Riksbanken måste fortsätta ha en flexibilitet och till syvende och sist handlar det om hur inflationen utvecklas, och till stor del är det lönerna som styr det.

Enligt LO:s senaste prognos över svensk ekonomi spås BNP växa med 2,9 procent i år och med 2,2 procent nästa år. Under 2019 väntas arbetslösheten falla till 5,7 procent, vilket är lägre än vad flera andra prognosmakare räknar med.

–Det går väldigt bra i många delar av svensk ekonomi. Det ser bra ut på våra stora exportmarknader, inkomsterna ökar för hushållen och vi har en expansiv finans- och penningpolitik.

När det gäller arbetslösheten är ni mer optimistiska än såväl regeringen som Svenskt Näringsliv - varför?

–Vi tror att det fortfarande finns ganska mycket lediga resurser i svensk ekonomi, det vill säga att det finns många människor som kan fortsätta ta ett jobb. De andra prognosmakarna tror att vi är nära att slå i taket. Det är inte efterfrågan som är problemet utan hur man analyserar arbetskraften, säger han.

Stefan Ingves och LO:s chefsekonom Ola Pettersson. Foto: TT & SvD
Annons
X
Annons
X

Stefan Ingves och LO:s chefsekonom Ola Pettersson.

Foto: TT & SvD Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X