Annons
X
Annons
X

LO-normen fortfarande öppen

LO slår ännu inte fast någon norm för den fortsatta avtalsrörelsen sedan Byggnads och Seko tecknat avtal i förra veckan.

Av TT
(uppdaterad)

– Vi är inte beredda att säga att normen är satt, säger LO:s avtalssekreterare Per Bardh efter måndagens styrelsemöte.

Nu väntar LO på det första löneavtalet där kvinnopotterna ska prövas, det inom Handeln.

För de förbund som har sina löneförhandlingar kvar gäller fortsatt LO-samordningens krav, 3,5 procent och 100 kronor extra i kvinnopott.

Annons
X

LO är starkt kritiskt mot Medlingsinstitutet som under vintern förklarat att industrins löneökningar på 2,6 procent i årstakt är det ”märke” som gäller för övriga arbetsmarknaden. Medlingsinstitutet har också slagit fast att dess medlare inte kommer att medverka till avtal på högre nivåer än 2,6 procent. Det synsättet accepterar inte LO:s förbundsordförande Wanja Lundby Wedin, bland annat eftersom hon anser att det måste finnas utrymme för extra påslag till lågavlönade och att kvinnor bör få mer.

– Ska vi ha en väl fungerande lönebildning i Sverige så måste det finnas utrymme för relativförändringar. Ett märke med decimaler som är skrivet i sten accepterar inte vi. Då har vi inte en fungerande modell med självständiga parter över hela arbetsmarknaden, sade Lundby Wedin vid en träff med journalister på måndagskvällen.

Hon gör också bedömningen att diskussionerna om märket ökar risken för konflikter under avtalsrörelsen.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Vi vet att det finns en stark samordning bland arbetsgivarna, nu är taket satt. När de nu får stöd av Medlingsinstitutet finns ingen vilja till förhandling och då riskerar det att leda till konflikter framöver, sade Lundby Wedin.

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X