Annons
X
Annons
X

LO-möte i dag om Lundby-Wedin

Det extrainsatta mötet med LO:s förbundsstyrelse avbröts strax innan klockan 16 på söndagseftermiddagen. Det uppger SR Ekot på sin hemsida. Enligt SR ska mötet återupptas i morgon måndag, och äger då rum i LO-borgen i Stockholm.

Wanja Lundby-Wedin bör fokusera på LO, sa Mona Sahlin i en radiointervju igår.
Wanja Lundby-Wedin bör fokusera på LO, sa Mona Sahlin i en radiointervju igår. Foto: TOMAS ONEBORG, JUREK HOLZER

LO-ledningen satt under eftermiddagen i telefonmöte med LO-styrelsen som inleddes kl 15. Men vad som skulle avhandlas har inte meddelats i förväg.

– Vi fick ett sms om ett informationsmöte, men det fanns ingen dagordning, säger Ella Niia, ordförande för Hotell- och resturangfacket, till SvD.

Vad tror du mötet handlar om?

Annons
X

– Det vet jag inte. Men förmodligen kommer de krav som har ställts på Wanjas avgång att finnas med. Det enda jag vet om det har jag läst på nätet, säger Ella Niia till SvD.

Mötet snabbinkallades efter opinionsraset för S och Mona Sahlins krav på att LO-basen Wanja Lundby-Wedin ska avgå ur styrelsen för AMF Pension.

I går visade två opinionsundersökningar att väljarstödet sjunkit rejält för Socialdemokraterna vilket partisekreteraren Ibrahim Baylan tror speglar känslorna efter skandalerna i AMF Pension där Lundby-Wedin sitter i styrelsen.

Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap och socialdemokrat, tror att Wanja Lundby-Wedin kommer att avgå från posten som LO-ordförande. Utan ett 100-procentigt stöd från S ledningen blir det svårt för Lundby-Wedin att sitta kvar.

– Hennes politiska trovärdighet har skadats starkt så att det blir svårt för henne att spela en konstruktiv roll i en kommande valrörelse. Det talar för att hon ändå kommer att välja att avgå, säger Bjereld till TT.

Bjereld tror inte att opinionsraset för S enbart kan skyllas på AMF-skandalen.

– Det finns inga riktiga mätningar som pekar på det. Min personliga uppfattning är att det funnits en fallande trend för den röd-gröna koalitionen, men att den har accentuerats ytterligare genom Wanja Lundby-Wedin-affären.

Wanja L-W är det lilla problemet för S blogg.svd.se

Stockholm TT

Annons
Annons
X

Wanja Lundby-Wedin bör fokusera på LO, sa Mona Sahlin i en radiointervju igår.

Foto: TOMAS ONEBORG, JUREK HOLZER Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X