Annons
X
Annons
X

LO: Massarbetslöshet trots uppgång

Svensk ekonomis återhämtning är inledd, skriver LO i en konjunkturrapport i dag. BNP stiger enligt rapporten med 2,8 procent i år och arbetslösheten blir 9,0 procent 2010 och 2011.

Av TT
(uppdaterad)

Men massarbetslösheten består under 2011 om inte regeringen gör fler insatser, skriver LO:s chefsekonom Lena Westerlund i en kommentar i Dagens Nyheter.

Och eftersom företagen valt att behålla mer personal än i tidigare kriser går framväxten av nya arbeten trögare, bedömer hon.

Enligt LO:s beräkning ligger arbetslösheten kvar på nio procent 2010 och 2011. Den är svensk ekonomis största problem och den ”måste mötas med betydligt mer effektiv ekonomisk politik”, skriver Westerlund.

Annons
X

Hon anser att huvuddelen av stimulanserna som regeringen satt in är ”ineffektiva permanenta skattesänkningar” i stället för statsbidrag som går till exempelvis kommunerna för att upprätthålla arbeten:

”Skattesänkningarna görs av ideologiska skäl, inte för krisbekämpning”.

Westerlund efterlyser återuppbyggnad av arbetsmarknadsutbildningen som ”trots goda utvärderingar nedmonterats”.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Enligt LO-rapporten deltog elva procent av 50 000 unga människor, som omfattades av jobbgarantin, i yrkespraktik eller utbildning. En katastrofal siffra, anser Westerlund.

  Inflationen, mätt som KPI, blir enligt rapporten 0,9 procent i år och 1,7 procent nästa år. Riksbankens inflationsmål ligger på 2,0 procent.

  Reporäntan, mätt som årsgenomsnitt, blir 0,4 procent i år och 1,8 procent nästa år.

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X