Annons
X
Annons
X

LO kritiserar utspel om skattehöjningar

Det blir inga fler skattesänkningar de närmaste två åren, om alliansen får förnyat regeringsmandat. I stället vill finansminister Anders Borg och statsminister Fredrik Reinfeldt höja skatten på bland annat tobak och alkohol. Men utspelet kritiseras av både LO och Svenskt Näringsliv.

Finansminister Anders Borg och statsminister Fredrik Reinfeldt.
Finansminister Anders Borg och statsminister Fredrik Reinfeldt. Foto: TOMAS ONEBORG/SVD/HENRIK MONTGOMERY / TT.

I januari trädde det femte jobbskatteavdraget i kraft och ger enligt SvD:s uträkningar en medelinkomsttagare omkring 340 kronor mer i plånboken varje månad. Men nu är det slut med skattesänkningar ett bra tag framöver.

”Finanspolitiken bör från och med 2015 inriktas på att säkerställa att återhämtningen blir stabil och varaktig. Att den kommer fler till del och att dagens underskott gradvis växer till balans och överskott”, skriver finans- och statsministern på DN Debatt.

Reinfeldt och Borg menar också att Sverige är ett av de få länder som kunnat föra en politik som stärkt tillväxten trots den ekonomiska nedgången och konstaterar att landets offentliga finanser efter sju år är fortsatt starka.

Annons
X

Men om alliansen återigen får väljarnas förtroende att bilda regering kommer alltså inriktningen på den ekonomiska politiken bli annorlunda.

”Alla våra reformer i närtid kommer att behöva vara fullt finansierade, krona för krona. Därmed sker en omläggning av finanspolitiken från krisårens stimulanser.”

Moderaterna vill, förutom att höja punktskatter på alkohol och tobak, också bredda skattebaserna – alltså antalet områden som beskattas.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Men utspelet imponerar inte på Ola Pettersson, LO:s chefekonom. Han tycker budskapet mer signalerar desperation i ett vikande opinionsläge, snarare än en omsvängning i skattepolitiken i stort.

  – Det blir ju ett svårsålt budskap när man först kämpar som ett djur för att få igenom skattesänkningar i riksdagen och efter några månader tycker att det är dags för några smärre höjningar. Det har mycket låg trovärdighet, säger han till SvD.

  Han menar också att förslagen om höjd skatt på alkohol och tobak enbart har marginell betydelse för landets ekonomi och något som ska ses mer som ett försök att blidka missnöjda väljare.

  – De är uppenbart pressade av diskussionerna av kvaliteten i välfärden och också skakade av Pisaundersökningen som visade på fallande kvalitet i den svenska skolan. Budgetpropositionen från i höstas har inte fått det utfall som de önskade, och därför famlar de efter ett nytt budskap, säger han.

  LO kräver en bred skatteöversyn och föreslog tidigare i veckan att arvsskatten borde återinföras och att jobbskatteavdraget ska bytas ut mot ett grundavdrag.

  – Vi tycker att man behöver se över skattesystemet i stort och att det i dag är obalanserat vilket leder till ökade klyftor, säger han.

  Även Svenskt Näringsliv ställer sig frågande till debattartikeln, dock med andra argument än LO. Chefekonom Ann Öberg tycker att det är en dålig strategi att två år i förväg låsa sig fast vid beslutet att inte sänka några skatter.

  – Vi är långt från en högkonjunktur och att då säga nej till åtgärder som kan öka långsiktig tillväxt känns märkligt. Vi är fortfarande i ett läge där vi måste stimulera ekonomin, säger hon och fortsätter:

  – När konjunkturen väl vänder och sätter igång på allvar kan det gå ganska snabbt. Men fram tills dess behöver vi fortsätta att gasa i uppförsbacken.

  Inga stora sänkningar efter valet svd.se
  Annons
  Annons
  X

  Finansminister Anders Borg och statsminister Fredrik Reinfeldt.

  Foto: TOMAS ONEBORG/SVD/HENRIK MONTGOMERY / TT. Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X