Män kan inte våldtasLo Kauppi gör Tikkanens våldtäktsdrama aktuellt

Nils Wetterholm, som spelar sonen Jockum, och Elisabet Carlsson som Tova i ”Män kan inte våldtas” på Södra teatern.
Nils Wetterholm, som spelar sonen Jockum, och Elisabet Carlsson som Tova i ”Män kan inte våldtas” på Södra teatern. Foto: Sören Vilks

Kan män våldtas? Drygt 40 år före metoo skrev Märta Tikkanen sin roman om en kvinna som vill hämnas. Lo Kauppi har som första regissör fått göra en scenversion och hon lyckas delvis skapa en iscensättning som drabbar.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Elisabet Carlsson som hämnande Tova och Sven Ahlström som våldtäktsmannen Martii.

Elisabet Carlsson som hämnande Tova och Sven Ahlström som våldtäktsmannen Martii.

Foto: Sören Vilks
Annons

Våldtäkt är ofta framför allt en våldsam och oerhörd akt av förnedring. Den framkallar vanmakt och känslan av att blottas och bli penetrerad av en vän som plötsligt blivit en främling. Det mest intima hos en själv blir nersmutsat av ett brutalt djur. Skammen, och förödmjukelsen. Singelmamman Tova Randers står inte ut, hon bryter samman och skriker ur sig all underordning.

Hela 44 år har gått sedan finlandssvenska Märta Tikkanen, idag 83, skrev sin debattroman ”Män kan inte våldtas”. Den blev enormt omtalad delvis därför att bibliotekarien Tova vill hämnas – utan betänkligheter som en annan Medea. Hon gör det genom att förgripa sig sexuellt på sin våldtäktsman, medelklassmannen Martti som verkat så bildad och verserad. Lo Kauppi har nu som allra första regissör någonsin fått göra en egen scenversion.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons