Annons

”LO kan konsten att ljuga med statistik”

LO inkluderar utöver inkomst av tjänst även inkomst av kapital. Detta får naturligtvis stor effekt när man i sitt urval har med vd:ar som är huvud­ägare i exempelvis H&M och Lundberg­företagen med mycket stora kapitalinkomster, skriver Lars Oxelheim. På bilden Karl-Johan Persson, vd och storägare i H&M.
LO inkluderar utöver inkomst av tjänst även inkomst av kapital. Detta får naturligtvis stor effekt när man i sitt urval har med vd:ar som är huvud­ägare i exempelvis H&M och Lundberg­företagen med mycket stora kapitalinkomster, skriver Lars Oxelheim. På bilden Karl-Johan Persson, vd och storägare i H&M. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

LO:s nya rapport om maktelitens inkomster kan ­kritiseras både när det gäller faktaurval och definitioner. Skriften lämnar läsaren med eftersmaken av en tydlig parts­inlaga i avtals­rörelsen, skriver professor Lars Oxelheim.

Under strecket
Publicerad

Lars Oxelheim

Foto: IFN

En klassiker i grundutbildningen i statistik vid svenska universitet är ”Hur man ljuger med statistik”. Boken innehåller en samling exempel på hur man genom att handplocka sina observationer kan ge belägg för i stort sett vad som helst. LO:s rapport här i veckan om maktelitens inkomster skulle kunna ingå som exempel i en uppdaterad version av boken. LO väljer nämligen sina observationer med ett tydligt syfte.

LO:s 16:e årliga rapport skulle kanske ha fått passera metodologiskt om det inte vore för att den utgör en tydlig partsinlaga i årets avtalsrörelse. Den är ett dokument ägnat att ställa arbetare mot ledning i svenska företag när dessa krafter i stället behöver samlas inför den annalkande ekonomiska storm som börjar skönjas på globala marknader. Med rapporten om påstådda klyftor försöker man också avleda uppmärksamheten från den uppenbara klyftan – mellan de med arbete och de som står utanför arbets­marknaden.

Annons
Annons
Annons