”LO kan konsten att ljuga med statistik”

LO inkluderar utöver inkomst av tjänst även inkomst av kapital. Detta får naturligtvis stor effekt när man i sitt urval har med vd:ar som är huvud­ägare i exempelvis H&M och Lundberg­företagen med mycket stora kapitalinkomster, skriver Lars Oxelheim. På bilden Karl-Johan Persson, vd och storägare i H&M.
LO inkluderar utöver inkomst av tjänst även inkomst av kapital. Detta får naturligtvis stor effekt när man i sitt urval har med vd:ar som är huvud­ägare i exempelvis H&M och Lundberg­företagen med mycket stora kapitalinkomster, skriver Lars Oxelheim. På bilden Karl-Johan Persson, vd och storägare i H&M. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

LO:s nya rapport om maktelitens inkomster kan ­kritiseras både när det gäller faktaurval och definitioner. Skriften lämnar läsaren med eftersmaken av en tydlig parts­inlaga i avtals­rörelsen, skriver professor Lars Oxelheim.

Publicerad
Lars Oxelheim

Lars Oxelheim

Foto: IFN
Annons

En klassiker i grundutbildningen i statistik vid svenska universitet är ”Hur man ljuger med statistik”. Boken innehåller en samling exempel på hur man genom att handplocka sina observationer kan ge belägg för i stort sett vad som helst. LO:s rapport här i veckan om maktelitens inkomster skulle kunna ingå som exempel i en uppdaterad version av boken. LO väljer nämligen sina observationer med ett tydligt syfte.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons