Annons
X
Annons
X
Näringsliv
Analys

Negra Efendić: LO har en SD-kris

Sverigedemokraterna är större än Socialdemokraterna bland arbetare. Om det finns en kanin i en hatt någonstans på LO-borgen är det nog dags att ta fram den nu.

Fackens syn på SD
Jimmie Åkesson och Karl-Petter Thorwaldsson
Jimmie Åkesson och Karl-Petter Thorwaldsson Foto: Marcus Ericsson/TT, Anders Wiklund/TT

I senaste Sifo-mätningen som SvD låtit ta fram sympatiserar 29,9 procent av arbetare med Sverigedemokraterna. 26,1 procent sympatiserar med Socialdemokraterna.

Även bland LO-medlemmarna ligger SD-sympatierna på 29,9 procent i augusti, en rejäl ökning sedan januari i år då 19,8 procent av de tillfrågade i den aktuella gruppen uppgav att de skulle rösta på partiet.

De nya siffrorna är sensationella, Socialdemokraterna har alltid varit störst bland arbetarkollektivet och LO har, inte minst i senaste valrörelsen, varit ett draglok åt S. Nu krishanteras det nog för fullt på LO-borgen.

Annons
X

Vice ordförande Tobias Baudin gick tidigare i veckan ut med att organisationen vill att Socialdemokraterna ska göra upp med Moderaterna om migrationspolitiken.

Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Ulf Kristersson och Socialdemokraternas gruppledare Tomas Eneroth möttes i Aktuellt studion och var klart positivt inställda.
Detta är en självklar följd av Sverigedemokraternas framgångar i opinionsmätningarna.

Bland LO:s manliga medlemmar har Sverigedemokraterna 38,6 procent, Socialdemokraterna 30,9 procent. Tittar man på kvinnliga LO-medlemmar är fördelningen 18.9 procent för SD och 43,1 procent för S.

De fortsätter slita sitt hår samtidigt som klockan tickar.

De nya siffrorna är omskakande för arbetarrörelsen även om de inte borde vara oväntade. SD har vuxit i opinionen alltmer men den stora ökningen bland LO-medlemmar är anmärkningsvärd.

LO-ordförande Karl-Petter Thorwaldssons önskedröm just nu är en rejäl ideologisk fajt mellan höger och vänster, det tror han skulle ta fokus ifrån SD och deras fråga. Han vill att man ska öka investeringstakten rejält och efterlyser stimulanser på 1,5-3 procent av BNP. Men LO-basen skriker i öknen. Han tycker att man ska låna till investeringar och det vill finansminister Magdalena Andersson inte att göra. Hon tänker inte riskera anklagelser mot regeringen om att de är vårdslösa med statens finanser.

Så de fortsätter slita sitt hår samtidigt som klockan tickar.

Annons

Jimmie Åkesson och Karl-Petter Thorwaldsson

Foto: Marcus Ericsson/TT, Anders Wiklund/TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X