Annons
X
Annons
X

LO fortsätter verka för minskade löneskillnader

LO ska fortsatt verka för att minska löneskillnaderna mellan manligt och kvinnligt dominerade områden. Det slog LO-kongressen fast på lördagen. Men kravet på det ska ske genom kvinnopotter avslogs efter het debatt.

Jämställdhetspotterna var orsaken till att LO:s fjorton förbund splittrades i årets avtalsrörelse. Tre av industrifacken ställde inte på den pottmodell som övriga förbund beslutade om och hoppade av samordningen. Sprickan beklagades av många talare på kongressen, även den avgående ordföranden Wanja Lundby-Wedin.

Samordningen är nödvändig om vi ska lyckas uppnå rättvisa löner, sade hon.

Ombud från många förbund betonade att LO nästa gång måste lyckas ena fronten gentemot arbetsgivarna. Men även om alla intygade att jämställda löner är viktigt, fanns det tydligt skilda meningar om vad det innebär och hur man når dit.

Annons
X

LO:s största förbund Kommunal ville att kongressen skulle slå fast att jämställdhetspotter ska ingå i samordningen. LO-styrelsen har gjort tummen ner för förslaget i sitt utlåtande. IF Metalls ordförande Anders Ferbe instämde.

I en så här komplex fråga behöver vi inte ha en LO-kongress som slår fast hur tekniken ska se ut, sade han.

Marcel Carlstedt från Transport varnade för följderna om kongressen nu skulle uttala sig jämställdhetspotter.

Då spricker samordningen för 2013 och det har vi inte råd med, sade han.

I andra ringhörnan fanns bland andra Elektrikernas förhandlingschef Ronny Wenngren. Han ville gå ännu längre än Kommunal och spika som mål att ”osakliga löneskillnader” mellan män och kvinnor ska avskaffas eller vara högst 3 procent år 2020.

Det regerade Anders Ferbe starkt mot. Han påpekade att i så fall skulle elektrikerna, som ligger i LO:s lönetopp, inte kunna ta ut några löneökningar alls fram till 2020.

Solidarisk lönepolitik innebär också olika lön för olika arbete. Det är en diskussion vi måste våga ta, sade IF Metall-basen.

Johan Ingelskog från Kommunal lyfte fram att en barnskötare tjänar flera tusen kronor mindre i månaden än en bilbyggare.

Jag hoppas att vi alla här i salen är överens om att det är lika mycket värt att sköta barn som att bygga en bil. Det blir konstigt när vi inte vågar ta i en sådan fråga på en LO-kongress, sade han.

Debatten utmynnade i ett odramatiskt beslut. Det räckte med en försöksvotering för att konstatera att kongressens majoritet stod bakom LO-styrelsens förslag. Det innebär att den heta frågan om kvinnopotterna liksom nu får avgöras i diskussioner mellan förbunden i LO:s styrelse. Men en ”bred diskussion” ska genomföras inom LO för att försöka nå enighet om synen jämställda löner.

Kommunals krav på att ge det statliga Medlingsinstitutets i uppdrag att aktivt verka för jämställda löner avslogs också, även om kritiken mot Medlingsinstitutets agerande i årets avtalsrörelse framfördes från flera olika håll.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X