Annons
X
Annons
X

LO: Det blir ingen jobbpakt

Förhandlingarna om den så kallade jobbpakten mellan regeringen, LO och Svenskt Näringsliv har havererat. Nu är det ovisst hur det går med finansminister Anders Borgs stora plan för att sänka ungdomsarbetslösheten.

Förhandlingarna var inne i slutskedet när de körde fast. Så sent som i måndags förklarade sig ändå LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson vara optimistisk om att förhandlingarna skulle gå i lås. Så blev det inte.

– I morse ringde Urban Bäckström till mig och talade om att Svenskt Näringsliv inte var intresserade av att gå med i jobbpakten på de kriterier vi talat om, sade Karl-Petter Thorwaldsson i går eftermiddag till SvD Näringsliv.

LO-basen sade sig vara väldigt förvånad och ”jävligt arg”.

Annons
X

– För mig handlar inte det här om ett spel, utan om att tiotusentals ungdomar nu får fortsätta att vänta på sitt första jobb.

Medan LO lägger skulden på Svenskt Näringsliv, har arbetsgivarna en helt annan historiebeskrivning. De hävdar att sammanbrottet beror på att LO har villkorat jobbpakten med ”ultimativa krav” som inte rör ungdomsarbetslösheten.

I ärlighetens namn handlar det om att en rad LO-förbund har varit tveksamma till att liera sig med den borgerliga regeringen, säger Christer Ågren, vice vd på Svenskt Näringsliv.

Klart står att soppan som kokat har innehållit många ingredienser. Finansminister Anders Borg har tryckt på för att få Svenskt Näringsliv och LO till förhandlingsbordet om ett nytt omställningsavtal. Motsvarande förhandlingar har förts under hösten mellan arbetsgivarna och tjänstemännen i PTK. Men de lyckades inte gå i mål till årsskiftet och gör nu en paus under avtalsrörelsen.

Enligt Karl-Petter Thorwaldsson har LO ställt krav på att regeringen ska dra tillbaka två lagförslag, provanställning för lärlingar respektive uppsägningar av personliga skäl, för att inleda omställningsförhandlingarna. Det verkar Anders Borg också ha varit beredd till, men villkoret fick Svenskt Näringsliv att slå bakut.

– Vi accepterar inte att det blandas in krav som är helt ovidkommande och där vi har en intressemotsättning, säger Christer Ågren.

Med de centrala parterna på kollisionskurs är det oklart vad som kan komma att genomföras av jobbpakten, som enligt regeringen kan ge 30 000 jobb. Det ska framför allt ske genom att unga kommer in på arbetsmarknaden tack vare nya avtal om yrkesintroduktion.

Finansminister Anders Borg vill inte helt ge slaget förlorat. Han betonade i går att det avgörande är att förhandlingarna om de branschvisa förhandlingarna om yrkesintroduktion fullföljs på så många områden som möjligt.

Som morot lovar Borg att regeringen i så fall fortfarande beredd att sänka avgifterna till a-kassan.

– Nyckeln måste vara att det sker framsteg på områden där det är flest unga som kan komma in, säger finansministern.

Anders Borg säger sig vara beredd att vänta och utvärdera resultatet efter avtalsrörelsen.

– Det kan vara så att det här mer handlar om avtalsrörelsedynamik, säger han.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X