Annons
X
Annons
X

LO: Det blir ingen jobbpakt

Det blir ingen jobbpakt mellan regeringen och arbetsmarknadens parter. Förhandlingarna har brutit samman. LO och Svenskt Näringsliv ger varandra för skulden. Nu är det ovisst hur det går med finansminister Anders Borgs stora plan för att sänka ungdomsarbetslösheten.

Förhandlingarna om en jobbpakt var inne i slutskedet. Det var känt att de kärvade och källor inom LO och Svenskt Näringsliv lade i samtal med SvD Näringsliv under måndagen skulden på motparten.

Då förklarade sig ändå LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson vara optimistisk om att förhandlingarna skulle gå i lås. Så blev det inte. Igår eftermiddag var beskedet från LO-basen ett annat.

– I morse ringde Urban Bäckström till mig och talade om att Svenskt Näringsliv inte var intresserade av att gå med i jobbpakten på de kriterier vi talat om, sade Karl-Petter Thorwaldsson till SvD Näringsliv.

Annons
X

Enligt LO-basen sprack det hela på att arbetsgivarna inte accepterar LO:s krav att regeringen ska dra tillbaka två lagförslag, om provanställning för lärlingar respektive uppsägningar av personliga skäl. Det var enligt Thorwaldsson LO:s motbud för att uppfylla finansminister Anders Borgs önskemål om att LO och Svenskt Näringsliv skulle inleda förhandlingar om ett nytt huvudavtal.

I fredags gick LO-styrelsen enhälligt med på att förhandla om ett huvudavtal, förutsatt att de två lagförslagen läggs på is, uppger LO-basen. Han lägger hela skulden för sammanbrottet på Svenskt Näringsliv.

– Jag är jävligt arg. Det här är mycket märkligt, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Svenskt Näringsliv har en helt annan historiebeskrivning. Det är tvärtom LO som har villkorat jobbpakten genom att ställa en rad ultimativa krav som inte har med själva jobbpakten att göra, enligt vice vd Christer Ågren.

  – Vi accepterar inte att det blandas in krav som är helt ovidkommande och där vi har en intressemotsättning, säger han.

  Finansminister Anders Borg förklarade igår diplomatiskt att han inte vill recensera vad som hänt mellan LO och Svenskt Näringsliv i förhandlingarna. Regeringen har haft stora förhoppningar om att sänka ungdomsarbetslösheten med jobbpakten, som framför allt handlar om att unga ska komma in på arbetsmarknaden genom avtal om yrkesintroduktion. Det skulle kunna ge 30 000 jobb, enligt statsminister Fredrik Reinfeldt.

  Men Anders Borg vill inte helt ge slaget förlorat. Han betonade igår att en central uppgörelse inte är det avgörande. Det är i stället att de branschvisa förhandlingarna om yrkesintroduktion fullföljs på så många områden som möjligt.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X