Annons
X
Annons
X

LO-basens krav på S: ”Inför kommunalt skattestopp”

Karl-Petter Thorwaldsson har en rad skarpa krav inför Socialdemokraternas kongress i helgen – och ett rop på hjälp för att stoppa flykten till SD. Dessutom kräver LO-ordföranden stopp för höjd kommunalskatt.

– S måste markera att det är skördetid för vanligt folk, säger han.

(uppdaterad)
S-kongressen 2017
Balansgång för LO. Att bara säga att det går bra för Sverige blir ”en örfil för dem på landsbygden” – skrev Karl-Petter Thorwaldsson själv i en debattartikel. – Jag möter en oro som är svår att ta på, det ser exakt likadan ut i London, Wyoming, Lyon och i Wien. En allmän känsla av att allt faller.
Balansgång för LO. Att bara säga att det går bra för Sverige blir ”en örfil för dem på landsbygden” – skrev Karl-Petter Thorwaldsson själv i en debattartikel. – Jag möter en oro som är svår att ta på, det ser exakt likadan ut i London, Wyoming, Lyon och i Wien. En allmän känsla av att allt faller. Foto: Tomas Oneborg

Liksom de flesta makthavare har LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson rest runt i landet efter Donald Trumps valvinst. Och han har mött ett utbredd pessimism.

Nära en av tre LO-medlemmar uppger i dag att de skulle rösta på Sverigedemokraterna i stället för Socialdemokraterna, LO:s partner sedan 119 år.

Inför S-kongressen i helgen har därför LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson med sig skarpa krav – och ett rop på hjälp för att stoppa flykten till SD. Han ser bara ett sätt att stoppa populism: Med en politik som ”lyser starkare” än oron.

Annons
X

Om Stefan Löfven: Vi är ovänner ofta, vi ser olika på olika saker

– På 30-talet gjordes breda satsningar som fick folk att känna att de var med på en resa mot något bättre. Man måste få folk att känna att, fasiken, våra barn kan få det bättre än vi, säger han i en intervju med SvD.

Har regeringen lyckats skapa det hoppet?

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Nej, det har man inte. Jag menar att partikongressen är ett oerhört viktigt avstamp för att skapa en politik som gynnar de många människorna med stora breda reformer.

  LO-basen, Karl-Petter Thorwaldsson. Foto: Tomas Oneborg

  LO kräver mer resurser till den tiondel av befolkningen som halkat efter: arbetslösa, pensionärer och sjuka. Karl-Petter Thorwaldsson menar att S måste ”släppa sargen” och bli modigare.

  – S måste markera att nu är vi inne i skördetid för vanligt folk.

  Som ett led i att minska klyftorna öppnar LO och Karl-Petter Thorvaldsson nu för ett tak för kommunal skatt – en kontroversiell åsikt som inkräktar på det kommunala självstyret.

  Jag kan ringa Ylva Johanson, Magdalena Andersson eller Stefan Löfven och säga ”va fan hur tänkte ni nu”.

  – Jag kan tänka mig att man inför ett skattestopp för kommunal skatt. I dag kan den gå upp emot 35 kronor per hundring. Det är den enda skatt som är platt i Sverige, alltså lika stor om du är miljonär eller tjänar dina första 100 000, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

  Han pekar på skatteuppgörelsen 1990 då inriktningen var att kommunalskatten skulle ligga på runt 30 procent. I genomsnitt betalar svensken nu 32,12 kronor i skatt på en hundralapp jämfört med 30,38 kronor i början av 2000-talet.

  Finansminister Kjell-Olof Feldt och statsminister Ingvar Carlsson gjorde en uppgörelse om skatterna tillsammans med Bengt Westerberg och Folkpartiet, som började gälla 1990. Foto: Jack Mikrut/TT

  Häromdagen kom även en brandfackla från Konjunkturinstitutet som räknar med att kommunalskatten kan behövas höjas med 40 miljarder kronor fram till 2021.

  – Vi tycker inte att det är rimligt att fortsätta med en sådan utveckling. Inför skattestopp och ersätt med statsbidrag, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

  Tanken är att höjda statsbidrag ska kompensera kommunerna, och LO är inte främmande för att höja skatten för de rikaste med skatt på kapital, finansiella tjänster och de högsta inkomsterna.

  Jag tror verkligen att vi behöver ta en rejäl huvudfajt med SD.

  Målet för LO är alltså att skapa en ny optimism i Sverige – men också att det i förlängningen ska minska antalet SD-medlemmar i sin egen organisation.

  För i dag är Sverigedemokraterna större än S bland LO-män. Det har fått facket att satsa hårt i sociala medier på att peka på partiets nazistiska rötter.

  – Jag tror verkligen att vi behöver ta en rejäl huvudfajt med SD, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

  Karl-Petter Thorwaldsson. Foto: Tomas Oneborg

  Men frågan är hur effektivt greppet varit. LO har börjat ändra strategi och mer fokusera på SD som ett högerparti rörande arbetsrätt och välfärden.

  – Det kanske biter mer. Alla vet att de har nazistiska rötter. Politik måste handla om att sätta saker på spel, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

  Inför S-kongressen finns även fler klassiska LO-krav som handlar om hyvling – att heltid förvandlas till deltid – och ett stöd till Kommunal för att införa legitimation för undersköterskor. Dessutom kommer LO:s utbildningsjobb att diskuteras.

  Efter 2,5 år med en S-regering är LO-basen ändå nöjd med en hel del: begränsning av visstidsjobb, förändrad sjukförsäkring, Lex Laval-upprivning och höjd a-kassa.

  Hyr ofta pratar du med Stefan Löfven?

  – Vi träffas och pratar ofta. Det är så med dem man har en nära relation till, man kan också vara rejält ovänner.

  När var ni ovänner senast då?

  – Vi är ovänner ofta. Ibland tycker vi att de gör saker som inte gynnar LO-medlemmar. Samtidigt: Om vi har ett problem kan jag ringa Ylva Johanson, Magdalena Andersson eller Stefan Löfven och säga ”vad fan, hur tänkte ni nu”.

  Annons

  Balansgång för LO. Att bara säga att det går bra för Sverige blir ”en örfil för dem på landsbygden” – skrev Karl-Petter Thorwaldsson själv i en debattartikel. – Jag möter en oro som är svår att ta på, det ser exakt likadan ut i London, Wyoming, Lyon och i Wien. En allmän känsla av att allt faller.

  Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 4

  LO-basen, Karl-Petter Thorwaldsson.

  Foto: Tomas Oneborg Bild 2 av 4

  Finansminister Kjell-Olof Feldt och statsminister Ingvar Carlsson gjorde en uppgörelse om skatterna tillsammans med Bengt Westerberg och Folkpartiet, som började gälla 1990.

  Foto: Jack Mikrut/TT Bild 3 av 4

  Karl-Petter Thorwaldsson.

  Foto: Tomas Oneborg Bild 4 av 4
  Annons
  X
  Annons
  X