Annons
X
Annons
X

LO-basen riskerar nytt bakslag

Christer Elmehagen, AMF:s tidigare vd, kommer inte att beviljas ansvarsfrihet vid morgondagens bolags- stämma, erfar SvD Näringsliv. Advokat Rolf Åbjörnsson och publicisten Arne Ruth anser inte heller att ägarna bör bevilja ordföranden Tunhammar ansvarsfrihet. Både Elmehagen och Tunhammar riskerar i så fall skadestånd i mångmiljonklassen.

Huvudpersonerna i skandalen kring AMF-pension: LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin, AMF:s tidigare vd Christer Elmehagen och avgående ordföranden i AMF Pension Göran Tunhammar.
Huvudpersonerna i skandalen kring AMF-pension: LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin, AMF:s tidigare vd Christer Elmehagen och avgående ordföranden i AMF Pension Göran Tunhammar. Foto: YVONNE ÅSELL, MALIN HOELSTAD, PATRICK SÖRQVIST

Svenskt Näringslivs vd Urban Bäckström och LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin riskerar ännu ett bakslag i AMF-skandalen. Att tidigare vd:n Christer Elmehagen inte kommer att beviljas ansvarsfrihet på tors- dagens stämma är klart, enligt källor. Anledningen är den flytt Elmehagen gjorde av sitt pensionskapital för att slippa det återtag som AMF gjorde i våras.

Förhandlingarna om att Elmehagen ska återbetala en stor summa pengar pågår fortfarande. Wanja Lundby-Wedin har tidigare har krävt minst 20 miljoner kronor av Christer Elmehagen.

En mer känslig fråga är om ägarna, det vill säga LO och Svenskt Näringsliv, inte heller kommer att bevilja Göran Tunhammar ansvarsfrihet och därmed öppna upp för framtida skadeståndskrav. Det vore en åtgärd som omedelbart skulle kasta en för-nyad skugga på den övriga styrelsens sätt att sköta sitt uppdrag, däribland Bäckström och Lundby-Wedin.

Annons
X

–Ska AMF kunna återskapa förtroendet hos kunderna kan jag inte se att ägarna kan bevilja Göran Tunhammar ansvars-frihet, säger Arne Ruth, tidigare chefredaktör på Dagens Nyheter och sedan flera år ordförande i Grupptalan mot Skandia, där ett stort antal Skandiakunder gick samman för att kräva moderbolaget Skandia på miljardbelopp. Moderbolaget tvingades i höstas betala 1,4 miljarder kronor till pensionstagarna i Skandia Liv.

Arne Ruth hänvisar till misstankarna som finns om att styrelsen och framför allt Göran Tunhammar grovt har misskött sina uppgifter.

–LO:s och Wanja Lundby- Wedins rykte i styrelsesammanhang riskerar att skadas. Men viktigare här är ju att man visar spararna och LO:s medlemmar att man inte är rädd för att gå till botten med detta och därmed våga kräva ett individuellt ansvar, säger Arne Ruth.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Han får medhåll av Rolf Åbjörnsson, en av Sveriges mest kända konkursförvaltare och nyligen vald till ordförande i D Carnegie & Co.

  –Det känns nästan lite som internkorruption att Svenskt Näringsliv och LO sitter och kliar varandra på ryggen och riktar allt ljus på Christer Elmehagen.

  Rolf Åbjörnsson poängterar att det alltid är den som beviljar en förmån som är ansvarig, inte den som får den. AMF:s styrelse måste ta ansvar för vad de har gjort.

  –Jag upplever inte att de har gjort det. Därför bör inte ägarna bevilja Tunhammar ansvarsfrihet.

  Från Svenskt Näringsliv och LO är det radiotystnad just nu. Ingen av organisationerna vill före stämman kommentera hur man tänker göra när det gäller ansvarsfrihet för vd och styrelse eller enskilda ledamöter.

  AMF:s bolagsstämma, som börjar klockan 09.00 på torsdag, är en så kallad pappersstämma. Inga kunder eller representanter från media är inbjudna. Öppenheten är begränsad. Det är knappt Svenskt Näringsliv vill berätta vem som kommer att närvara vid torsdagens stämma som ägar- representant. Beskedet blir dock till sist att det inte blir ordförande Signhild Arnegård Hansen utan koncernjuristen Anders Thorstensson. Från LO blir det kanslichef Kjell Ahlberg.

  Wanja Lundby-Wedin, Urban Bäckström, Göran Tunhammar och de övriga nya och gamla ledamöterna i styrelsen kommer att vara på plats. Det kommer även den nya vd:n Ingrid Bonde att vara.

  Igår offentliggjordes att ny ordförande för AMF blir den relativt okända advokaten Bertil Villard, från advokatfirman Vinge.

  Advokat Axel Calissendorff, spararnas representant i förlikningsförhandlingarna med Christer Elmehagen, kommer att delta på stämman.

  –Att inte bevilja Christer Elmehagen ansvarsfrihet i det här läget känns mycket rimligt. Däremot ingår det inte i mitt uppdrag att ha synpunkter på den övriga styrelsen och krav på ansvarsfrihet eller inte, säger Axel Calissendorff.

  –Förhandlingarna med Christer Elmehagen är försenade. Den tidigare planen att försöka vara klara till midsommar kommer inte att hålla. Nu handlar det snarare om någon gång efter sommaren.

  Annons
  Annons
  X

  Huvudpersonerna i skandalen kring AMF-pension: LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin, AMF:s tidigare vd Christer Elmehagen och avgående ordföranden i AMF Pension Göran Tunhammar.

  Foto: YVONNE ÅSELL, MALIN HOELSTAD, PATRICK SÖRQVIST Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X