Annons
X
Annons
X

LO-basen om förslaget från L: "korkat och oliberalt"

LO-ordförande Karl-Petter Thorwaldsson kallar Liberalernas förslag om startjobb för "korkat och oliberalt". Men Thorwaldsson efterlyser tuffare krav på nyanlända och att ersättningar ska göras om till löner.

"För att komma från Liberalerna är det ett väldigt oliberalt förslag. Det är obegripligt" säger Karl-Petter Thorwaldsson, LO:s ordförande.

"För att komma från Liberalerna är det ett väldigt oliberalt förslag. Det är obegripligt" säger Karl-Petter Thorwaldsson, LO:s ordförande. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Inom kort kommer hälften av Sveriges arbetslösa vara utlandsfödda. LO-ordförande Karl-Petter Thorwaldsson säger till SvD Näringsliv att beskedet som kom från Arbetsförmedlingen i veckan inte är oväntad. Thorwaldsson menar att Sverige just nu har tur och att flyktingvågen kommer "vid ett bra tillfälle".

– Hela debatten som pågår är på många sätt oerhört förbryllande. Vi har en av de snabbaste uppgångar i sysselsättning i världen. Vi har en arbetslöshet som sjunker väldigt snabbt och vi kommer att ha stort personalbehov kommande åren. Framförallt inom LO-yrken, säger han.

Hela debatten som pågår är på många sätt oerhört förbryllande. Vi har en av de snabbaste uppgångar i sysselsättning i världen

Annons
X

Cirka hälften av alla personer som kommer till Sverige och söker asyl saknar gymnasieutbildning, vilket enligt Arbetsförmedlingen är ett av de stora kraven från de svenska arbetsgivarna. Även om Karl-Petter Thorwaldsson säger att många av de jobben som skapas i högkonjunkturen inte kräver gymnasieutbildning säger han att extra åtgärder krävs för att matchningen ska fungera.

– Om två år får vi ny grupp som ska in på arbetsmarknaden, det är personer som flytt förra året. Det är fortfarande oklart hur många av dem får stanna, men vi kommer säkert att ha 80 000-90 000 människor som ska integreras. Då gäller det att anpassa arbetsmarknaden efter det läget.

LO och dess förbund har den senaste tiden fört en högljud kamp mot olika förslag om sänkta ingångslöner vars främsta fokus varit nyanlända.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Senaste utspelet kom från Jan Björklund (L) som vill lagstifta om lägre lönenivåer för nyanlända och ungdomar om inte parterna lyckas komma överens om en sådan lösning. Partiet vill införa en ny anställningsform där lönen ska vara mellan 14 000 och 16 000 kronor i månaden och gälla under de första fem åren efter att en person fått uppehållstillstånd.

  – Det är absolut och mest, jag ska inte säga korkat men det är egentligen det jag säger. Att man under fem år skulle leva i en värld som är utanför allt annat. Det skulle inte skapa ett enda varaktigt jobb med ordentliga löner, det skulle låsa fast folk långt under den kompetens som vi behöver, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

  Liberalernas förslag innebär en halvering lönekostnaderna. Arbetsgivaren skulle inte heller behöva betala försäkringar och arbetsgivaravgifter.

  – Det skulle innebära att vi skulle ha flera 100 000 människor som lever oförsäkrade. Vi har aldrig varit i närheten av ett sådant förslag förut. För att komma från Liberalerna är det ett väldigt oliberalt förslag. Det är obegripligt.

  För att komma från Liberalerna är det ett väldigt oliberalt förslag. Det är obegripligt

  Karl-Petter Thorwaldsson, LO. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

  Thorwaldsson tycker att all "sans och balans lämnat integrationsdebatten" och påpekar att Sverige har varit ett invandrarland sedan 1950-talet. Men samtidigt har SD-sympatier vuxit inom LO-leden trots att organisationen kampanjar hårt mot mot partiet.

  – I huvudsak kommer jobben att finas och vi kommer att få ett utbyte av att ha stor invandring. Vi löser det demografiska problemet. Sedan kommer Sverige inte att se lika dant ut. Efter den flyktinginvandringen vi haft den senaste tiden kommer Sverige att bli ett annat land. Det tror jag oroar mina medlemmar.

  Thorwaldsson tycker att kraven mot nyanlända behöver skärpas och säger att det är en rättighet att fly till Sverige men att komma hit innebär även skyldigheter.

  – Där tror jag att det går att hitta bredare program. Så att alla vet att du är välkommen och får uppehållstillstånd men du måste faktiskt också bidra.

  Konkret innebär det större krav på aktiva åtgärder för nyanlända så att ingen faller utanför systemen och hamnar i passivitet. Det kan till exempel handla om praktik eller utbildning.

  – Jag tycker att man ska göra om ersättningarna så att de blir en del av en lön man får. Stöden ska vara villkorade och man ska vara tuff.

  Karl-Petter Thorwaldsson har märkt ett skifte även i den svenska migrationsdebatten den senaste månaden. Från att den i höstas handlade om flyktingsituationen och kriget i Syrien har den övergått till att handla om hur många som flyr.

  Vi måste för fasiken bete oss som anständiga människor

  – Just nu har vi 35 000 människor som står vid gränsen mot Turkiet, de har ingen mat. Vi måste för fasiken bete oss som anständiga människor.

  Annons

  "För att komma från Liberalerna är det ett väldigt oliberalt förslag. Det är obegripligt" säger Karl-Petter Thorwaldsson, LO:s ordförande.

  Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 2

  Karl-Petter Thorwaldsson, LO.

  Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X