Annons
X
Annons
X

LO-basen möttes av jubel

”Ibland blir det fel, då ska det kritiseras, då ska felen rättas” sade LO-ordförande Wanja Lundby-Wedin i sitt förstamaj-tal på Nybergs torg i Sundbyberg. Årets tal har beskrivits som oerhört viktigt för att bygga upp LO-medlemmarnas förtroende igen efter AMF-affären.

När Wanja Lundby-Wedin gick upp på scenen i Sundbyberg möttes hon av stort jubel och varma applåder. På det trånga och välbesökta Nybergs torg fanns plakat med regeringskritiska budskap som ”Alliansen skapar fattigdom”, men även handgjorda plakat med texter som ”Wanja är en sossehycklare + kapitalist”.

– Många har kritiserat mig, mycket och med rätta. Förväntningarna på LO och LO:s ordförande ska vara höga. Jag har lärt mycket även om det har varit minst sagt motigt. Men det som har varit svårast är när mina avsikter, mina värderingar har ifrågasatts.

Hon slår fast att det inte alltid är så enkelt att ha ett fackligt eller politiskt uppdrag.

Annons
X

”Ibland blir det fel, då ska det kritiseras, då ska felen rättas. Det är bättre än att stiga åt sidan. Att stiga åt sidan är bara att lämna plats för arbetsgivare och nyliberaler att bestämma”, sade Lundby-Wedin enligt talet.

Lundby-Wedin tog också upp höga lönelyft och bonusar i näringslivet.

– I en tid när storföretagens direktörer har löner som är 50 gånger en arbetares, när bonusar i det privata näringslivet står som spön i backen och de rika bara blir rikare då tar ni bort förmögenhetsskatten och fastighetsskatten, då sänker ni inkomstskatten mest för de som tjänar mest, sade Lundby-Wedin med adress till regeringen.

Wanja Lundby-Wedin fortsatte med hård kritik av den borgerliga regeringen och tyckte att det fanns en rad åtgärder som behövde genomföras för att minska effekten av den ”ekonomiska tsunami som går runt jorden”.

Lundby-Wedin krävde bland annat rotavdrag för reparationer och ombyggnader av fastigheter, ökade statliga bidrag till kommuner och landsting, ett nytt system där anställda kan vara kvar i företagen med lön och utbildning och där stat och företag delar på kostnaden. Hon efterlyste också ett kunskapslyft där arbetslösa kan få studera ett år med generöst studiebidrag på a-kassenivå.

Efter talet sade Lundby-Wedin till den samlade pressen:

– Jag har mött otroligt mycket värme i dag.

På frågan om varför hon tog upp AMF-skandalen i talet svarade Lundby-Wedin:

– Många har nog undrat om vi nu låtsas som om det inte har hänt, men det gör vi inte utan vi har lärt oss mycket av det som hände.

Hon konstaterade också att hon inte får någon stark kritik för AMF-frågorna när hon möter sina medlemmar.

– Jag möter inte några stora protester och det är viktigt att kunna gå vidare och prata om andra frågor nu.

Lundby-Wedin fick också frågor om det fackliga uppropet och svarade att hon noterat detta och tänker ta kontakt med initiativtagarna under veckan.

TT

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X