LO-basen hyllar Borgs insatser för jobbpakten

Jobben, bostadsfrågan och hopp för framtiden. LO-basen Karl-Petter Thorwaldssons ämnen för årets Första maj-tal är noga utvalda. När SvD Näringsliv träffar honom i LO-borgen i Stockholm får han något högtidligt i rösten när han berättar om arbetarrörelsens stora dag. Vägen till LO-toppen från hemorten Kosta i Kronoberg, har varit lång. Samtidigt hyllar Thorwaldsson finansminister Anders Borgs arbete med jobbpakten.

Under strecket
Publicerad
Annons

Karl-Petter Thorwaldssons schema har varit fullspäckat de senaste veckorna. Det som började som en stökig avtalsrörelse har lugnat ner sig något efter att industrin gick i hamn med sitt omdiskuterade lönemärke och de bråkigaste förbunden rättade sig in i ledet. I helgen träffade även Kommunal en överrenskommelse med arbetsgivarna och en storstrejk kunde undvikas. Att de lågbetalda kommunalarna får garanterade löneökningar i kronor ser LO-basen som en seger.

Men avtalsrörelsen 2013 har kantats av interna fackliga bråk, strejkhot och stundtals hårda tongångar. Ändå säger Thorwaldsson att samordningen aldrig varit hotad.

Annons
Annons
Annons