Annons
X
Annons
X

LO-basen: Budgetkrisen är ovärdig vår demokrati

LO:s ordförande är mycket oroad över det politiska spelet inför nästa veckas budgetomröstning. Osäkerheten äventyrar utländska investeringar och arbetstillfällen. Nu ryter han till mot såväl opposition som regering. ”Det är inte bra för Sverige att vi hamnat i det här läget”, säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson till SvD Näringsliv.

LO-ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.
LO-ordförande Karl-Petter Thorwaldsson. Foto: BERTIL ENEVÅG ERICSON/TT

Sverige hotas av regeringskris. Det är fortfarande osäkert hur Sverigedemokraterna (SD) kommer agera i nästa veckas budgetomröstning.

Enligt praxis ska partierna eller blocken rösta på sitt eget budgetalternativ, men om SD väljer att stödja Alliansens förslag så hamnar Sverige i ett mycket knepigt läge.

– Jag är otroligt oroad över det som sker. Det är på många sätt ovärdigt vår demokrati, Karl-Petter Thorwaldsson, förbundsordförande för LO med cirka 1,5 miljoner medlemmar, till SvD Näringsliv.

Annons
X

Han kallar det politiska spelet som pågår för ”barnsligt” och är mycket bekymrad över att SD får så stort inflytande i samhällsdebatten. Dessutom är han förvånad över att de andra politiska partierna inte har kunnat komma överens över blockgränserna. Det borde gå att hitta en förhandlingslösning.

– I det här fallet är det inte några jätteskillnader som har uppdagats. Här borde man kunna räcka ut en hand på några områden för att finna en lösning, säger han.

Han menar att den politiska osäkerheten spelar en stor roll för Sveriges anseende utomlands. Risken är att utländska investerare väljer andra länder för framtida projekt. Därmed hotas såväl arbetstillfällen som välfärd och tillväxt.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Investeringar och var man satsar sitt kapital handlar väldigt mycket om att man visar att politiken klarar av att regera. Allt det står på spel om de som investerar kapital inte tycker att det finns någon politisk förmåga att styra landet.

  Hur tror du att utländska investerare ser på Sverige i dag?

  – Om det blir en regeringskris nästa vecka så är det klart det spelar stor roll för vårt anseende utomlands. Och redan nu har det börjat skrivas om det. Det är farligt det som sker, inget snack om saken.

  Vems fel är det då?

  – Självklart är det regeringens ansvar, men även de borgliga partiernas. Ingen vill se att varje kväll slutar med att man intervjuar företrädarna för ett litet väldigt extremt parti om hur de tänker göra. Det är inte värdigt vår demokrati, det är ovärdigt.

  Hur tror du att detta slutar?

  – Ingen vill ju ha en regeringskris så man hoppas att de tar sig samman. Jag utgår från att de hittar en lösning.

  Karl-Petter Thorwaldsson tror och hoppas att det politiska läget och riksdagsarbetet ska gå tillbaka till det normala efter budgetomröstningen. Han menar att den olösta budgetknuten har skymt alla andra frågor den senaste tiden.

  Annons
  Annons
  X

  LO-ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.

  Foto: BERTIL ENEVÅG ERICSON/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X