Annons
X
Annons
X
Konst
Recension

Lovisa Ringborg Ljuvhet och smärta förenas

(uppdaterad)

Lovisa Ringborg

Genre
Fotografi
Var
Gallery Niklas Belenius, Ulrikagatan 13

Tom 4 mars

Dramatiskt svepande eller kyskt kontrollerade draperingar har fängslat målare och skulptörer sedan antiken. Tunna slöjor över kvinnokroppen i grekiska skulpturer och stabila veckfall i Jungfru Marias mantel under gotiken – avbildningar av tygarrangemang var ett sätt för konstnären att blända världen.

Draperingen har måleriska kvaliteter men lockelsen ligger också i dess flyktighet. I samma andetag som de svepande tygsjoken häktas av löser formen upp sig och blir omöjlig att återskapa.

I Lovisa Ringborgs bildvärld finns en återkommande fascination för flödande textilmassor. Generösa tyguppsättningar bildar ramverk till tablåer med psykologiska undertoner. Men draperingar används också för att kapsla in, för att förvilla och förvirra.

Annons
X

Människans holmgång och kurragömmalekar med sig själv är ett bärande tema. Å ena sidan en längtan efter att släppa taget om jaget för att inneslutas i ett omvälvande system eller ta en annan människas gestalt, å andra sidan behovet att återta kontrollen, att vara herre eller kvinna i sitt eget hus.

I sin första separatutställning på Gallery Niklas Belenius tar Lovisa Ringborg klivet från fotografi till animerad film. Det tredelade verket brer ut sig på skärmar likt ett omslutande altarskåp. Filmspåren lever delvis sina egna liv men så hittar de tillbaka till varandra och landar i en gemensam berättelse utan tydlig början eller slut.

Vita sänglakan med en myriad av veck och fall sköljer över betraktaren i kalejdoskopiska mönster. Plötsligt blir lakanen ett vattenfall som störtar nerför sängkanten. Fram träder ett hallucinatoriskt landskap med något som kunde vara sniglar, kotor i genomskärning, vattenväxter eller kön. Motiven är ofta spegelvända och ansluter till rorschachbilder.

Stäng

KULTURCHEFENS NYHETSBREV – veckans viktigaste kulturtexter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Spegeltemat löper som en röd tråd genom verket och gestaltas också med två kvinnor i en förtätad seans med hjärt- och lungräddning. De glider in och ut ur varandras identiteter och i ett par sekvenser pressas de samman till en bild.

  Psykiatrin uppehåller sig vid människans sönderfall och kanske kretsar verket kring en och samma kvinna – en tudelad människa, på en gång sin egen frälsare och potentiella bödel. Händerna runt den ena flickans hals växlar mellan strupgrepp och öm smekning.

  Denna förening av ljuvhet och smärta finns också i Berninis skulpturgrupp Den heliga Teresas extas. Det rikt draperade helgonet i vit marmor genomborras av den gudomliga kärlekens pil som sedan dras ut.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X