Hugo Rehnberg

Sveriges mest omtalade intervjuform – nu som podcast. Hugo Rehnberg möter en ny gäst varje vecka.

GÅ TILL PODDEN

Lyssna på Min helg-podden

Sveriges mest omtalade intervjuform – nu som podcast. Hugo Rehnberg möter en ny gäst varje vecka.

GÅ TILL PODDEN
SvD Perfect Guides recensent Viggo Cavling har besökt Melker Anderssons nya krogsatsning Mother, och beskriver maten som ”provocerande nyttig”.
Mat & dryck

Ljust, fräscht – och provocerande nyttigt

Viggo Cavling hittar både plumpar och ljusglimtar i Melker Anderssons nya fräschhetstempel Mother.

Jag har olika knep för att hålla mig ung.

Annons
X

Eftersom undertecknad är 46 år befinner sig den naiva längtan till tiden då jag fick visa leg på Systembolaget i en allt brantare uppförsbacke.

Feminismen har lett till att kvinnor och barn inte längre tystnar så fort en man öppnar munnen.

Till skillnad från när jag var ung och lovande får jag inget gratis längre. Då kunde människor tacka mig för en krönika eftersom de hoppades att jag snart skulle skriva något utan stav- och faktafel. Nu måste allt som görs av min generation vara bra. Dessutom måste vi män vara ödmjuka. Feminismen har lett till att kvinnor och barn inte längre tystnar så fort en man öppnar munnen. Jag tycker självfallet att detta är en god utveckling och är övertygad om att kvotering leder till färre oskrivna lagar och mindre osynlig kunskap.

Att konkurrensen ökar och reglerna synliggörs är utmärkt. Må de listigaste knepen vinna. I intervjuer med insatta modemänniskor har jag läst att prestigemärken som Gucci och Prada är ute. Det moderna kan inte längre köpas för pengar. Glöm adjektivet modern, tänk istället på verbet fräsch.

En krögare som redan på 90-talet kunde knepen för att avkoda tidens melodi är Melker Andersson. Nu har han tagit konceptet fräsch och nyttig mat till nästa nivå med nya krogen Mother. Med på hälsotåget är också Danyel Couet, Jonas Svensson och Martin Vall. Det blir alltså inget kryss i kvoteringsrutan. Men Mothers mål är inte – namnet till trots – feminism, utan att servera fräsch mat.

Men vad innebär egentligen det? Svar: mat utan socker och fett. Att ånga eller koka mat är nyttigare än att steka eller panera. Alla dessa matlagningsknep vet vi som fyllt 40, men hallå – vi älskar ju fett och smör! Helst ska det vara en svart stekrand på maten.

Mothers mat är det motsatta: provocerande nyttig. Krogen kan även skryta med Stockholms i särklass fulaste utsikt. Från Mäster Samuelsgatan tittar vi rakt ner i Klaratunneln. Ur detta avgasrör blåser det ALLTID kallt och unket. Men innanför de höga glasdörrarna är inredningen ljus och fräsch med en lätt dragning åt grönt.

Krogen kan även skryta med Stockholms i särklass fulaste utsikt. Från Mäster Samuelsgatan tittar vi rakt ner i Klaratunneln.

Inriktningen på Mother är hälsosam mat, och gästerna gör själva beställningarna via Ipads som skruvats fast i borden.
Inriktningen på Mother är hälsosam mat, och gästerna gör själva beställningarna via Ipads som skruvats fast i borden.

Maten då? Första testbesöket sker med tre barn och två vuxna. Vi hamnar längst ner i lokalen på höga barstolar. Bredvid oss dyker Melker och ett gäng snickare upp och börjar borra och skruva fast läsplattor i bordet. Det är på dessa plattor som gästen gör sin beställning – och snabbt som attan kommer sedan servispersonal kring 20 springande med maten.

Tyvärr finns ännu ingen knapp för barnstorlek, så hamburgarna till de små dröjer, samtidigt som vi över 40 får in fänkålsrökt torsk och en peppargrillad ryggbiff (att servera varm mat till vuxna före barn på krogen kan vara det mest effektiva sättet att framkalla kaos).

Bägge vuxenrätterna kan tituleras fräscha. Den vita fisken är pigg i lamellerna. Det faktum att köket håller nere på saltet gör dock att rätten blir en aning fadd i smaken. Hamburgaren på högrev saknar ett rejält bröd på toppen vilket förvirrar barnen. De har ännu inte begripit att bröd är ofräscht. De rynkar lite på näsan, men jag tycker de har fel – Mothers hamburgare hamnar högt upp på min banbrytarlista. Ryggbiffen får 3+ i betyg.

Vi avslutar med kaffe och matcha-cheesecake. Denna efterrätt innehåller inget vanligt socker vilket jag saknar enormt, men kvinnan vid min sida är positiv. Betalar gör vi i en kassa vid utgången. Jag uppger mitt bordsnummer och förklarar att vi fick en hamburgare för mycket som vi inte vill betala för. När du väl råkat klicka i en beställningsruta går det inte att kringla Z. Killen i kassan verkar van vid detta "problem".

Några veckor senare återvänder jag ensam på kvällen och landar mitt i lokalen vid några runda kafébord. Jag fattar aldrig om jag ska bli placerad eller bara kan sätta mig var som helst. Mother är ett sjukt stort ställe med över 500 sittplatser. Stämningen i lokalen är god, mycket folk utan att det är trångt. Lagom många jagade blickar bland den unga personalen, färre bland gästerna. Jag får in en tångångad regnbågsforell. Fisken mår bra, men jag skulle gärna sett en något fetare eller krämigare ostronsås. Förstår att denna längtan bryter mot det fräscha konceptet. Till detta dricker jag äppeldricka från Humm med kanel och cayenne. Superfräscht!

Maten på Mother görs vid olika stationer: ånga, rotisserie, skål, wok och grönt. En svaghet med detta koncept är att allt i rätten får samma textur. Jag hade gärna sett att de olika stationerna samarbetade mer.

Maten på Mother görs vid olika stationer: ånga, rotisserie, skål, wok och grönt. En svaghet med detta koncept är att allt i rätten får samma textur.

När jag ska betala springer jag mot kassan men upptäcker när jag kommer fram att den är borta. Som tur är springer en vänlig servitris efter mig med en kortdragare. Jag lyckas betala, men när jag vill ha ett kvitto är det stopp. Jag får lämna mitt visitkort och efter några dagar kommer kvittot på mailen.

Jag har testat Mother många gånger och kan konstatera att den digitala tekniken har långt kvar till en sömlös restaurangupplevelse. En annan svaghet är att det saknas ambiance i den enorma matsalen. Läsplattan i bordet gör att det aldrig blir någon fräsch energiöverföring mellan service och gäst.

Jag kommer dock att återvända till Mother för att äta nyttig lunch och kvällsmat. (Mitt kontor ligger inom krypavstånd.) Men jag skulle aldrig gå hit om jag ville hångla upp en kvinna eller förföra en affärskontakt. Dessutom tycker jag att priserna bör sänkas något om gästerna ska fortsätta att göra halva jobbet när det kommer till beställning och betalning.

Och med dessa ord fortsätter jag att springa i livets uppförsbacke.

Följ oss på Facebook!

Vi ger dig riktigt bra saker att läsa, titta på och inspireras av!

Facebook

Till Toppen