Annons

Ulf Ellervik:Ljusglimtar i jakten på en bot mot cancer

”Genombrottet” beskriver bakgrunden till Tasuko Honjos och James P Allisons medicinska Nobelpris 2018.
”Genombrottet” beskriver bakgrunden till Tasuko Honjos och James P Allisons medicinska Nobelpris 2018. Foto: Christine Olsson/TT

Förra årets Nobelpris i medicin gick till upptäckten av cancerbehandling ­genom hämmande av immunförsvarets bromsmekanismer. I boken ”Genombrottet” skildras den immunterapeutiska forskningen, som ger hopp om att cancer i framtiden kan bli en behandlingsbar sjukdom.  

Under strecket
Publicerad

Vi forskare har en tendens att misstro resultat som verkar alldeles för bra. Erfarenheten säger nämligen att det, statistiskt sett, sällan finns några perfekta experiment. Många forskare har också en tämligen generös inställning till arbetstider, och att det råkar vara helg är inget som får stå i vägen för ett viktigt experiment. Det var alltså inte så märkvärdigt att Jim Allison spenderade julafton 1994 med att mäta tumörstorlek på möss i laboratoriet på University of California, Berkeley i stället för att handla julklappar. 

Anledningen var ett viktigt experiment som startats några veckor tidigare av Dana Leach, en ny forskarassistent i gruppen. Tidigare samma år hade hon utfört ett försök där ett antal möss injicerats med aggressiva cancerceller och samtidigt en antikropp mot CTLA-4, ett protein som finns på ytan av aktiva T-celler. T-celler är en form av vita blodkroppar som är viktiga för att bekämpa sjukdomar och Allisons hypotes var att CTLA-4 fungerade som en broms för T-cellerna. Tanken vara alltså att antikroppen skulle koppla ur bromsen och med det frigöra immunförsvaret. 

Annons
Annons
Annons