Recension

Anette Flensburg: The light, the wind, the paper Galleri Andersson/Sandström Hudiksvallsgatan 6Ljusets skiftningar avgör stämningen

Medan Anette Flensburgs figurativa målningar låter betraktaren själv fylla rummen med egna minnen, befolkar Anders Krisár galleriet med kusligt realistiska kroppar.

Under strecket
Publicerad
Anette Flensburg, ”Passage with blue ceiling”, 2014. (Bilden är beskuren.)

Anette Flensburg, ”Passage with blue ceiling”, 2014. (Bilden är beskuren.)

Foto: GALLERI ANDERSSON/SANDSTRÖM
Ur Anders Krisárs ”Flesh Mirror”.

Ur Anders Krisárs ”Flesh Mirror”.

Foto: ANDERS KRISÁR
Annons

Drömmarnas hus skiljer sig från verklighetens. Som ett slags besvärjelse fortsätter Anette Flensburg att bygga pappersmodeller och återskapa dem i måleriet. Hennes bilder fylls av paradoxer. Det är det fina och sofistikerade med dem. Målningarna är figurativa och abstrakta, konkreta och eteriska på en och samma gång. Betraktaren får fylla de omöblerade, folktomma rummen med egna minnen och upplevelser. Det är som att träda in i någon annans värld och göra den till sin egen.

På Galleri Andersson/Sandström visas en svit oljedukar i skiftande format. Såväl de stora som de mindre verken leder oss in i en labyrint av rum som det är svårt att orientera sig i. Tystnaden har sänkt sig. Skuggorna kastas i långa korridorer med mängder av ingångar utan dörrar. Ljuset växlar mellan varmgult och kallt blått. Det är just dessa skiftningar som avgör stämningen.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons