Ljuset i Libanons mörker - vin

Förra året var ett mörkt år för Libanon. Men från Bekaadalen, mer känt som Hizbollahland, skymtar några små ljusglimtar. Där beskrivs år 2006 som ett osedvanligt bra år - för de röda vinerna.

Under strecket
Publicerad
Annons

2006 var ett tungt år för libanesiska affärsmän. Landets ekonomi drabbades svårt av kriget mellan Hizbollah och Israel och de bomber som raserade en stor del av infrastrukturen.
Under den två månader långa israeliska blockaden av Libanon fick exportföretagen också svårt att klara leveranserna till utlandet.
I slutet av augusti, medan blockaden ännu pågick, talade jag med exportchefen för vingården Ksara, Elie Maamari. Han berättade om hur han hade containrar med vin stående, som skulle ha skeppats från libanesiska hamnar till kunderna i Europa, men som i stället fick lastas om för att köras landvägen till syriska hamnar, med förseningar och extrakostnader som följd.

Libanon har inte blivit stabilare efter kriget. I dagsläget står hela republiken och skälver i kraftmätningen mellan Fouad Sinioras försvagade regering och deras utmanare i opposition, Hizbollah och den kristne ex-generalen Michel Aoun.
Men nu när vinskörden är över kan Elie Maamari i vart fall glädjas åt att 2006 ser ut att bli ett
osedvanligt gott år för Libanons röda viner.

Annons
Annons
Annons