Ljusbäraren som föll från himmelen blev Satan

Luficer betyder Ljusbärare och syftade ursprungligen på ”Morgonstjärnan”, det vill säga planeten Venus (till vänster i bild).
Luficer betyder Ljusbärare och syftade ursprungligen på ”Morgonstjärnan”, det vill säga planeten Venus (till vänster i bild). Foto: Peter Komka/TT

En omstridd biskop kom att kallas helgonet Sankt Lucifer då namnet inte bara är att förknippa med djävulen. Ursprungligen syftade namnet på planeten Venus.

Under strecket
Publicerad
Dick Harrison.

Dick Harrison.

Foto: TT
Annons

Fråga: ”Nyligen snubblade jag över en notis om ett helgon som skall ha burit namnet Lucifer. Är det ett missförstånd? Lucifer är väl namnet på djävulen? Eller?”

Dick Harrison: Djävulen har, som bekant, många namn. Satan, Hin håle, Fan, Iblis, Horn-Per, Den onde, med flera. Namnet Lucifer är latin och betyder Ljusbärare. Ursprungligen syftade termen på planeten Venus (”Morgonstjärnan”), eftersom den kommer med ljus i gryningen. När Bibeln översattes till latin var det fortfarande denna betydelse gällde. Enda gången termen förekommer i Nya testamentet är i Andra Petrusbrevet, syftande på just morgonstjärnan. Att det sedan gick som det gick berodde på en omtolkning av kapitel 14, vers 12–15 i Jesajas bok i Gamla testamentet, där den babyloniske kungens fall förutsägs med meningarna:

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons