Annons

Ljusare moln ska skydda korallerna

Med hjälp av en vattenkanon har australiska forskare för första gången i världen testat utrustning som kan göra moln ljusare.

Målet är att minska solskenet över Stora barriärrevet, och därmed kyla ner havet så pass mycket att korallreven kan överleva.

Under strecket
Gustav Sjöholm / TT
Publicerad

Testmaskinen är ungefär en tiondel så stor som en fullskalig variant är tänkt att vara. Med 200 fullskaliga maskiner kan man täcka ungefär en fjärdedel av Stora barriärrevets yta.

Foto: Alejandro Tagliafico/SIMS, Southern Cross University/

Den snökanonsliknande maskinen gör små, små vattendroppar som förångas. Bara saltkristallerna blir kvar och tar sig upp i atmosfären.

Foto: Alejandro Tagliafico/SIMS och Southern Cross University./Handout

Daniel Harrison, doktor i biologisk oceanografi, har lett studien.

Foto: Kylie Cork/Southern Cross University/TT

Drönare undersökte om de små partiklarna togs upp i atmosfären. Tanken är att de ska bilda mindre droppar inuti molnen, så att mer solljus reflekteras upp i atmosfären.

Foto: Alejandro Tagliafico/SIMS, Southern Cross University/

Död korall utanför Lizard Island på Stora barriärrevet i maj 2016.

Foto: The Ocean Agency/XL Catlin Seaview Survey/AP/TT

Efter massblekningen vid Stora barriärrevet utanför Australiens östkust 2016, samlades forskare för att ta fram planer för hur revet skulle kunna räddas.

– Vi tittade på olika tekniska lösningar. Det byggde på grundkonceptet att om vi kan skicka människan till månen, så borde vi kunna stoppa några koraller från att blekna vid vår egen tröskel, säger Daniel Harrison vid Southern Cross University i New South Wales, som lett studien.

Annons
Annons
Annons