Annons

Annakaisa Suni:Ljusa tider i Finland – inte regeringens förtjänst

Finlands ekonomi växer nu starkt efter många svåra år. Regeringen har både förlängt arbetstiden och testat medborgarlön. Men det är knappast regeringens förträfflighet som förklarar den plötsliga vändningen.

Under strecket
Publicerad

Det går bra för både Finland och Angry Birds-skaparen Rovio – men bolaget är långt ifrån ett nytt Nokia.

Foto: Kimmo Mäntylä/TT Bild 1 av 1

Det går bra för både Finland och Angry Birds-skaparen Rovio – men bolaget är långt ifrån ett nytt Nokia.

Foto: Kimmo Mäntylä/TT Bild 1 av 1
Det går bra för både Finland och Angry Birds-skaparen Rovio – men bolaget är långt ifrån ett nytt Nokia.
Det går bra för både Finland och Angry Birds-skaparen Rovio – men bolaget är långt ifrån ett nytt Nokia. Foto: Kimmo Mäntylä/TT

Äntligen vänder det för 100-årsfirande Finland. På onsdagen fördubblade Finlands finansministerium sin BNP-prognos för 2017 till 2,4 procent.

Det är en stark siffra för landet vars ekonomi krympt tre av de senaste fem åren och där utsikterna ännu i början av året verkade svaga. Nordea, känt för sina dystra analyser om Finlands framtid, går ännu längre och chockhöjer sin prognos till 3 procent.

Vad har hänt? Har finländska Angry Birds-bolaget Rovio blivit det nya Nokia? Kanske är det försöket med medborgarlön som gjort Finland till vinnare i ekonomin där robotar tar jobben?

Eller har finländarna sin borgerliga regering att tacka? Under centerpartistiska statsminister Juha Sipiläs ledning har man drivit igenom en reform som förlänger finländarnas arbetstid utan att höja lönerna.

Annons
Annons

Förklaringen till Finlands uppsving hittas i stället utanför landets gränser.

Dessutom har man, precis som den föregående regeringen, gjort stora nedskärningar i välfärden i ett försök att stävja statsskulden.

Nej, regeringen kan inte ta åt sig äran. Till och med de ivrigaste påhejarna av arbetstidsreformen medger att den ännu inte hunnit få stor effekt.

Samtidigt har regeringen skakats av stora kriser, senast när Sannfinländarna valde Jussi Halla-aho, ledaren av partiets främlingsfientliga falang, till ny ordförande.

Medborgarlönen har visserligen lett till stora rubriker om ”gratis pengar till alla” i internationella medier. Men det handlar om ett mycket begränsat försök med 2 000 långtidsarbetslösa och en modell som skulle bli alldeles för dyr i verkligheten.

Och visst har Finland nytänkande företag, både inom spelbranschen och mer traditionella sektorer, som i skogsindustrin. Men inget av dem är i närheten av Nokias styrka under företagets glansdagar.

Förklaringen till Finlands uppsving hittas i stället utanför landets gränser.

Världsekonomin växer nu snabbare än förväntat. Även Ryssland ser ut att återhämta sig.

Finländarna gillar politiker som lovar tuffa tider och hårda tag.

Lilla exportberoende Finland rider tacksamt på vågen. I januari–mars ökade exporten med hela 18 procent jämfört med året före.

Det landet säljer utomlands är främst maskiner, halvförädlade råvaror och teknologi i mellanprisklassen.

Den typen av produkter går bra när investeringarna ökar utomlands. Men Finlands export som helhet är mer sårbar än till exempel Sveriges.

Regeringen solar sig inte i de senaste prognosernas glans. Det vore otypiskt. Finländarna gillar politiker som lovar tuffa tider och hårda tag.

Från höger varnas det nu för att löneförhöjningar kan förstöra tillväxten.

På vänsterkanten spår man att den inhemska efterfrågan kommer att dyka om regeringen inte backar från nedskärningar.

De flesta bedömare är överens om att man borde satsa mer på kunskap – samtidigt som regeringen tvärtom skurit ned i forskning och utbildning.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons