Ljus ska få fart på våra framtida datorer

Datorer som styrs med ljus i stället för elektriska signaler och som klarar en blixtsnabb överföring av data. Datorer som kan räkna ut vad vi troligen vill göra härnäst och ge oss tips om det. Forskarna hos processorjätten Intel lovar att vända upp och ned på hur datorer byggs upp.

Uppdaterad
Publicerad
Annons

Processortillverkaren
Intel grundades för mer än 40 år sedan av forskare som var med och skapade den integrerade kretsen och Moore’s lag. Företaget, som är världens största tillverkare av processorer till persondatorer, är helt enkelt ett av de bolag som lagt grunden för dagens it-industri.

Men i Intels lab arbetar forskarna med ny teknik som man lovar ska ”vända upp och ned” på hur allt från små bärbara datorer till superdatorer fungerar. Ett av de mer spektakulära exemplen handlar om hur forskarna arbetar med att använda ljus istället för elektriska signaler för att överföra information inuti datorerna och till tangentbord, skärm och andra delar som hänger nära ihop med själva datorn. Om man lyckas få fram tekniken i kommersiellt gångbara produkter kommer det att få stor effekt på datorernas prestanda.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons