Recension

Lysande skärgårdLjus över fyrhistorien

Under strecket
Publicerad
Annons

Man har ju sett en del pråliga böcker genom åren, men Lysande skärgård av Anders Hedin är allt i en klass för sig. Den ser ut som en chokladkartong - viket givetvis påkallar en särskild kommentar, men eftersom denna småsura synpunkt är mer av estetisk art, och teknisk, så kan den vänta en liten stund. För hur det än ligger till med förpackningen så bör både böcker och chokladaskar i första hand bedömas efter innehållet.
Konfekten i fråga är ett antal historier om fyrar och fyrplatser i Stockholms skärgård. Från Landsort i söder till Tjärven i norr navigerar författaren med en sakkunskap som sannolikt imponerar också på de allra mest inbitna fyrentusiasterna.

Färden går via Måsknuv och Huvudskär, Korsö, Grönskär, Svenska högarna och Söderarm. Åtta fyrar, fyra sekler. Ty Anders Hedin gör härmed också en resa i tiden, från det svenska fyrväsendets inledande framstötar strax efter trettioåriga kriget, via den hektiska andra
halvan av 1800-talet - då till och med en utpost som Huvudskär hade en befolkning om 39 personer - fram till nutidens automatisering, avfolkning och fyrturism.
Åtskilligt finns att berätta, visar det sig, om skeppsbrott, bränder och teknikutveckling samt, inte minst, om de ibland rent orientaliska intriger och sjöfartspolitiska långbänkar som redan från början tycks ha varit fyrbyggarnas lott.
En oräknelig mängd personer passerar revy, vilket är rätt tänkt, för även det obetydligaste fyrbiträde har en plats i vår historia, men resultatet blir dessvärre i mastigaste laget.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons