Annons
X
Annons
X

Ljus i sikte i busskonflikten

Ett utkast till en överenskommelse togs fram under måndagens förhandlingar i busskonflikten. Strejken som skulle lamslå Skåne natten mot tisdagen skjuts upp i två dygn till torsdag klockan 00:00.

Av TT
(uppdaterad)
Värnhemstorget i Malmö.
Värnhemstorget i Malmö. Foto: DRAGO PRVULOVIC

Bussarna i Stockholm och Västerbotten kommer att fortsätta stå stilla. Men under måndagseftermiddagen meddelade parterna i busskonflikten att ett utkast till en möjlig lösning jobbats fram under måndagens möte.

Under tisdagen ska Bussarbetsgivarnas och Kommunals respektive förhandlingsdelegationer ta ställning till den föreslagna lösningen på konflikten.

Bussarbetsgivarnas vd Peter Jeppson vill inte säga vad som föreslås i utkastet innan det presenterats för delegationerna. Han tror att det kommer att bli tuffa förhandlingar men hoppas ändå att det kan innebära en lösning på konflikten.

Annons
X

– Vi hoppas ju på det. Jag kommer att föreslå min förhandlingsdelegation att ställa sig bakom det här förslaget, annars hade vi ju inte gjort det, säger han till TT.

Inte heller Håkan Pettersson, andre vice ordförande för Kommunal, vill tala om utkastets innehåll eller sina förhoppningar på det. Men han berättar varför man valde att skjuta upp den utvidgade strejken i två dygn.

– Åtgärder som vi inte ännu dragit i gång kan vi vänta med och se vad som händer i morgon, säger han.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Den varslade busstrejken mot Skånetrafiken skjuts alltså upp till natten mot torsdag. Cirka 90 procent av Skånetrafikens stads- och regionbusstrafik påverkas om bussföretagen Arriva, Swebus, Veolia Transport och Bergkvara tas ut i strejk.

  Enligt Skånetrafikens beräkningar kan cirka 100 000 resenärer komma att drabbas av inställda resor.

  Tidigast klockan 22 på tisdagskvällen väntas besked om en eventuell lösning på konflikten. Och först då vet man om strejken i Skåne träder i kraft eller inte.

  Stockholm/Malmö TT

  Annons
  Annons
  X

  Värnhemstorget i Malmö.

  Foto: DRAGO PRVULOVIC Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X