Annons
X
Annons
X

Ljumma recensioner för Titanic-serie

Downton Abbey-författaren Julian Fellowes har skrivit en tv-serie om Titanic, som redan har börjat sändas i Storbritannien. Men denna gång har recensionerna inte varit lika översvallande.

Hugh, earlen av Manton, är en av passagerarna ombord på Titanic - tillsammans med frun Louisa och dottern Georgiana som beskrivs som radikal. Låter familjekonstellationen månne bekant från en annan Julian Fellowes-serie?
Hugh, earlen av Manton, är en av passagerarna ombord på Titanic - tillsammans med frun Louisa och dottern Georgiana som beskrivs som radikal. Låter familjekonstellationen månne bekant från en annan Julian Fellowes-serie? Foto: ITV

Den 15 april, söndagen efter påsk, är det hundra år sedan Titanic sjönk. Katastrofen har alltid lockat konstnärer, och i år kommer förstås ovanligt många utställningar, filmer och böcker som uppmärksammar händelsen.

En av de mest omtalade är signerad Julian Fellowes, mannen bakom tv-succén Downton Abbey. Den seriens första avsnitt börjar för övrigt just med att nyheten om Titanics förlisning når godset Downton Abbey med meddelandet att arvingen Patrick Crawley har omkommit i vågorna.

Julian Fellowes har också skrivit manus till en tv-serie i fyra delar som nu har börjat sändas i Storbritannien, där det tredje avsnittet går på påskdagen. SVT har också köpt serien och sänder första delen just den 15 april.

Annons
X

Med tanke på vilken framgång Downtown Abbey haft är reaktionerna på Titanicserien ganska ljumma. Engelska kritiker har inte alls varit särskilt översvallande och vissa har störts av hans sätt att låta varje avsnitt avslutas med att skeppet sjunker.

En del tycker också han har misslyckats med att ge liv åt sina gestalter. ”Vissa överlever, vissa drunknar, än så länge är det inga av dem man saknar.” skrev Times kritiker Andrew Billen.

Fellowes har själv sagt att han vill berätta historien om ett fartyg. I tidigare produktioner som Downton Abbey och Gosford Park bygger han ofta upp de dramatiska konflikterna kring sociala olikheter och gränsdragningar.

Stäng

KULTURCHEFENS NYHETSBREV – veckans viktigaste kulturtexter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Då är förstås ett fartyg som Titanic extra tacksamt med sina uttalade klasskillnader från första till tredje klass och dessutom med en stor besättning.

  Innan serien började sändas berättade Fellowes för Daily Mail vilken frestelse det var att skriva in kopplingar till Downton Abbey i berättelsen och till exempel låta någon på Titanic nämna Patrick Crawley. Han motstod frestelsen.

  Nu återstår att se om Fellowes och hans team lyckas locka fram lika mycket medkänsla som Karl Asplund, som framkallat många tårar med sin klassiska dikt Hjältarna, där han hyllar de namnlösa hjältarna i tredje klass: ”Några måste lämna båten.”

  Annons
  Annons
  X

  Hugh, earlen av Manton, är en av passagerarna ombord på Titanic - tillsammans med frun Louisa och dottern Georgiana som beskrivs som radikal. Låter familjekonstellationen månne bekant från en annan Julian Fellowes-serie?

  Foto: ITV Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X