”Ljumheten måste minska”

Förra året lämnade fler medlemmar än någonsin Svenska kyrkan. Nu ska kyrkan bli både tydligare och tuffare. En strategi som kyrkan själv tror kommer att leda till att ännu fler hoppar av.

Under strecket
Publicerad
Ärkebiskopen KG Hammar under minnesgudstjänsten i Uppsala domkyrka för flodvågskatastrofens offer. Efter katastrofen i Asien har många sökt  sig till kyrkan i sitt sorgearbete, men hela 13 procent av medlemmarna funderar allvarligt på att lämna kyrkan.

Ärkebiskopen KG Hammar under minnesgudstjänsten i Uppsala domkyrka för flodvågskatastrofens offer. Efter katastrofen i Asien har många sökt sig till kyrkan i sitt sorgearbete, men hela 13 procent av medlemmarna funderar allvarligt på att lämna kyrkan.

Annons

Ja till kvinnliga präster. Nej till Israels ockupation av Palestina. Från och med i år ska Svenska kyrkan profilera sig genom att tydligare ta ställning i en rad omdiskuterade frågor.

– I de här frågorna har vår ståndpunkt varit klar länge, men vår inställning måste bli mer känd. Nu jobbar vi även med ett tydligt ställningstagande i homosexfrågor. En del kommer att gå ur Svenska kyrkan på grund av våra ställningstaganden, men hellre det. Det viktiga är att ljumheten inom Svenska kyrkan minskar, säger Ingrid Andersson Göranzon, informationschef på Svenska kyrkan.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons