Annons
X
Annons
X
Ledare
Krönika

Roland Poirier Martinsson: Ljugandet gör Juholt omöjlig

[object Object]
Socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt anländer till rikskonferensen Folk och Försvar i Sälen på söndagen. Foto: SCANPIX

Håkan Juholt ljuger vanemässigt, för sitt eget parti och journalistkåren (och därmed svenska folket). Det senaste exemplet är så flagrant att man häpnar inför själva fräckheten.

Bakgrunden är ett märkligt bortglömt reportage i DI Weekend (16/12) av Tomas Nordenskiöld. Med hänvisning till flera källor berättas hur Juholt på eget bevåg ändrade den socialdemokratiska skuggbudgeten, bara en halvtimme innan den skulle delas ut till riksdagsgruppen. ”Höjningen av a-kassan ska bort”, säger han på telefon till förskräckta medarbetare på budgetavdelningen.

Skälen till det enväldiga greppet var Juholts privata grubblerier kring taktik och opinion.

Annons
X

Den lojale Tommy Waidelich vek sig för chefen, medan rutinerade politiska tjänstemän försökte förklara för Juholt att hans agerande stred mot partiets demokratiska traditioner. Det var särskilt obehagligt med tanke på att kravet gällde två miljarder kronor till de arbetslösa – en av partiets historiska hjärtefrågor.

“Smyg igenom det”, manade Juholt.

Vi känner till kaoset som följde när riksdagsgruppen upptäckte fifflet. Vad Nordenskiöld visar är taskspelet bakom kulisserna, nämligen hur Juholt knuffade sina egna medarbetare framför ett framrusande tåg för att rädda sitt eget skinn. När han fick hård kritik för att pengarna till a-kassan saknades i budgeten, skyllde han ohämmat på samma tjänstemän som varnat honom för att ta bort satsningen. Det var nu deras slarv som gjort att partiet presenterade en dåligt förankrad och hafsigt sammanställd budget!

Så långt första knippet lögner. När Nordenskiöld avslöjat dem reagerade Juholt med att dubbla insatsen och ljuga också för journalisten. Återgivningen i DI Weekend var rent båg, enligt Juholt.

Jag har gjort ett eget arbete för att kontrollera saken. Hade någon fört Nordenskiöld bakom ljuset? Efter en halv dags samtal med flera socialdemokrater som antingen har insyn i eller tillhör partiets toppskikt är jag övertygad om att Nordenskiöld hade rätt. Helt oberoende av varandra (de visste inte ens att jag ringde till andra personer) återgav tre olika personer exakt samma förlopp. Två av redogörelserna innehöll stödjande element som gjort att de stått sig väl i en rättegång.

Ytterst är det upp till Socialdemokraterna om man vill låta sig ledas av en person som ser sann-ingen som en pjäs i spelet om makten. Att landet skulle låta sig ledas av en sådan person är emellertid fullständigt uteslutet.

Det är dags för det socialdemokratiska partiets övriga ledning att inse man måste ta ansvar för Sverige också i opposition. Det innebär bland annat att välja en ledare som man faktiskt vågar låta ta över efter Fredrik Reinfeldt.

Också detta måste Socialdemokraterna tänka på: är partiet villigt att satsa sitt och landets anseende på att statsminister Juholt inte kommer att behandla andra länders ledare på samma sätt som han behandlat medarbetare och motståndare i det egna partiet?

En notis till mediekåren: Nordenskiölds reportage förtjänade större uppmärksamhet, julhelg eller inte.

Och så en fråga till Juholt: ljuger mina källor?

Roland Poirier Martinsson är författare och filosof. Han leder Timbro medieinstitut. rolandpm@gmail.com

Annons
Annons
X

Socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt anländer till rikskonferensen Folk och Försvar i Sälen på söndagen.

Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X