Annons

Ljudlösa bussar i Göteborg

Göteborg tar ett kollektivt steg in i framtiden genom att testa bussar som ska ta sig fram ljudlöst och utan utsläpp. Tekniken öppnar nya möjligheter för kollektivtrafiken i framtidens städer, menar Volvokoncernen som är en av initiativtagarna till projektet.

Under strecket
Publicerad

Bussar som glider fram ljudlöst och utan utsläpp, som hämtar upp passagerare inomhus och drivs av förnyelsebar el. Det blir verklighet i en ultramodern busslinje i Göteborg med start under nästa år, skriver Volvo i ett pressmeddelande. Bakom initiativet står Volvokoncernen, i samarbete med Energimyndigheten, Västra Götalandsregionen, Göteborgs Stad, Göteborg Energi, Västtrafik, Lindholmen Science Park och Johanneberg Science Park.

Som tagna ur en framtidsvision, men på riktigt redan här och nu, blir bussar helt drivna på förnyelsebar el en del av kollektivtrafiken i rikets andra stad. Bussarna kommer att vara extremt bränslesnåla, tysta och emissionsfria, enligt Volvo. Ombord kommer resenärerna att ha tillgång till ny teknik och minst en av hållplatserna kommer att vara inomhus. De elektriska bussarna ska gå mellan Johanneberg Science Park vid Chalmers och Lindholmen Science Park på Hisingen med start 2015.

Annons
Annons
Annons