Ljudjakt

Musikindustrins frälsare Myspace befinner sig i fritt fall. Samtidigt fortsätter Soundcloud sin resa från nischat verktyg för musikskapare till musikvärldens eget älsklingscommunity. Men den svenska duon bakom sajten har större ­visioner än så. De vill göra ljud till nästa stora webbfenomen. (Soundcloud-exempel: Klicka på de oranga pilarna)

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Annons

BERLIN. När Britney Spears släppte smakprov från sin senaste skiva lades de ut på Soundcloud. Och när Beastie Boys insåg att deras kommande skiva The Hot Sauce Commitee Pt 2 hade läckt ut på fildelningssajter valde de att lägga upp hela albumet på Soundcloud istället. Och när franska filterhousekungen Fred Falke remixar vår egen popdrottning Robyn så lägger han upp den på sitt konto på, just det, Soundcloud.

Soundcloud är ett community för ljudskapare, på samma sätt som Flickr är en samlingsplats för fotografer och andra bildskapare och Youtube blivit ett nav för allt som har med video på webben att göra. Vem som helst kan skapa ett konto på sajten och lägga upp sina alster. Den senaste tiden har sajten utvecklats från att vara en samlingsplats framförallt för skapare av elektronisk musik till att locka allt fler av populärmusikens största namn.

Annons
Annons
Annons