Annons
X
Annons
X

Livsviktigt att våga visa bilringen

Den som är pryd inför sin partner lever farligt. En studie av 130 personer i USA som har överlevt hudcancer visar att de par som har lättast att visa sig inför varandra också är bäst på att upptäcka nya hudförändringar. Rutinen att syna varandras kroppar gör i sin tur att paren kommer ännu närmare varandra.

Det är en forskare vid universitetet i Chicago i USA som har undersökt 130 personer som överlevt den dödligaste formen av hudcancer, melanom och som sedan har lärt sig att undersöka sin kropp för att upptäcka nya pigmentförändringar i tid.

Studien visar att de par som har starka band till varandra är tre gånger så bra på att ta sig tid att göra undersökningen som de par som själva inte anser att de står varandra nära. Sämst chans att få rutin på undersökningen har de par som själva säger att deras relation är sämre än genomsnittet.

Hudundersökningen innebär att hela kroppen behöver synas ingående, även områden som normalt täcks av bad- eller underkläder. En av anledningarna till att deltagarna inte ville genomföra undersökningen var att de inte ville visa sin partner hur ens kropp ser ut i starkt ljus. Bilringar och celluliter var sådant som kunde hindra deltagarna från att låta sina partners syna ens kropp.

Annons
X

Och enligt forskaren June K. Robinson är det inte ovanligt att par som står långt ifrån varandra blir ovänner kring proceduren, bland annat på grund av stress. Något som leder till en ökad risk för att sjukdomen kommer tillbaka, utan att patienten upptäcker det själv. Då försämras även chanserna att behandla hudcancern effektivt och att minska dödligheten.

En bonuseffekt för de par som undersöker varandra regelbundet är att det kan ge relationen en nytändning, enligt studien. Detta tack vare både den intima kontakten och det faktum att undersökningen lugnar deltagarna.

June K. Robinson har tidigare i sin forskning konstaterat att par som lär sig att undersöka sin hud tillsammans med sin partner har lättare att upprätthålla rutinen. Nu föreslår hon att hudspecialister ska fördjupa sig i patienternas relationer för att veta om de behöver hjälp att hitta någon som de kan undersökas av alternativt få tätare kontroller inom vården.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Mer om hudcancer svd.sesam.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X