Annons

Huset vid havetLivsverket om Marseille är unikt, men glöden saknas

Ariane Ascaride och Jean-Pierre Darroussin.
Ariane Ascaride och Jean-Pierre Darroussin. Foto: Triart

Robert Guédiguian återvänder till Marseille i ”Huset vid havet” där tre syskon återförenas när deras far fått ett slaganfall. Men det är inte de eventuella tillgångarna som upptar syskonens tankar utan livsvalen de gjort.

Under strecket
Publicerad
Foto: Triart

Skådespelaren Jean-Pierre Darroussin fick sitt publika genombrott i Sverige i den franska tv-serien ”Falsk identitet”, där han spelade Duflot, chefen för den franska underrättelsetjänsten som i varje avsnitt bar minst en ny provocerande ful slips. Darroussin, som är en oerhört populär skådespelare i Frankrike, ingår sedan länge som en av medlemmarna i regissören Robert Guédiguians filmensemble tillsammans med bland andra Ariane Ascaride (regissörens hustru) och Gérard Meylan. En majoritet av Guédiguians 20 filmer utspelar sig i och omkring Marseille, där hans skådepelare getts ständigt nya roller och relationer under drygt 30 år i ett alldeles eget universum – något mycket unikt i filmvärlden – och där vi alltså kunnat se ensemblen åldras tillsammans.

”Huset vid havet” är inget undantag. Ascaride, Darroussin och Meylan spelar de tre syskonen Angèle, Joseph och Armand som möts på nytt när deras gamle far har fått ett slaganfall. Ingen av dem har familj. I arvet ingår ett hus som överblickar havet vid en fiskeby utanför Marseille. En livlig ort när de växte upp, nu en avfolkningsbygd. Men det är inte de eventuella tillgångarna som upptar syskonens tankar utan livsvalen de gjort.

Annons
Annons
Annons