Annons

Glädjehuset SverigeGymnasiala polare ger medelklassen smisk

Det märks att Aase Berg och Niklas Wahllöf har haft kul när de skrivit ihop. Deras kritik av medelklassen är underhållande läsning, men inte mycket mer än så.
Det märks att Aase Berg och Niklas Wahllöf har haft kul när de skrivit ihop. Deras kritik av medelklassen är underhållande läsning, men inte mycket mer än så. Foto: Caroline Andersson

”Vi ser saker som ni inte ser” låter författarna oss förstå när de ger medelklassen livsstilssmisk. Vilket får Therese Eriksson att undra om intellektuella i 50-årsåldern likt gymnasister tror att de genomskådar världen bättre än alla andra.

Under strecket
Publicerad

Då var det hösten 2010 och en teppanyakihäll var på allas läppar. Ett förhärligande hemma hos-reportage i DN, med rubriken ”Vindsvåningar har blivit ett sätt att leva”, släppte lös en veritabel storm av hån kring den verklighetsfrånvända medelklassens livsstilsbestyr. (Nota bene: en storm av hån som företrädesvis kom ur likaledes medelklassiga munnar, men då självfallet mer sofistikerade och verklighetsförankrade sådana, får man förmoda.)

När det nya decenniet tog vid var väl tiden mogen för att plocka upp den boll Nina Björk satt i rullning med sin krönika om medelklassens skitdrömmar tre år tidigare; den som väckte indignation hos alla de som ville drömma vidare om sina nya kök ifred. Den rätt hastiga men ändå seriösa samhällskritik Björk förde fram om vilka liv vi får om nya möbler är det stoff våra drömmar vävs av var förvånande svårsmält. Enklare var det att raljera över vindsvåningen som livsstil – den är ju ouppnåelig även för de hyfsat privilegierade.

Annons
Annons
Annons