Annons
X
Annons
X
Scen
Recension

Ljust & fräscht Livsstilshumor för utvalda

SOFISTIKERAT Lindströms och Schyfferts show är direkt riktad till Stockholms medelklass. Lokalen är för stor för det intima tilltalet, men det är ändå lätt att falla för det begåvade paret.

Det är en mycket stockholmsk och sofistikerad show som Fredrik Lindström och Henrik Schyffert levererar.
Det är en mycket stockholmsk och sofistikerad show som Fredrik Lindström och Henrik Schyffert levererar. Foto: MATS BÄCKER

Ljust & fräscht

Genre
Show

Text, medv: Henrik Schyffert och Fredrik Lindström. Berns.

Tiderna är hårda. Inte nog med att vi alla ska välja stil, politiska åsikter och jobb. Ungefär kring 30-strecket är det i dag hög tid att påbörja sin bostadskarriär. Ni vet den där stegen på bomarknaden som bygger på ständiga prisökningar och renoveringar.

Den börjar med en sliten tvåa som blir en fyra som blir en vindsvåning som blir en villa som blir för stor och blir en nyrenoverad fyra vid Odenplan. Till sist är allt en härva av lån, uppskjutna vinster och en kö till ett vårdhem.

Henrik Schyffert och Fredrik Lindström har nu satt samman en krogshow på temat att bo och inreda. Texterna handlar mycket om hur vi alla använder vår bostad som den ultimata och mest personliga bilden av oss själva.

Annons
X

Ljust & fräscht heter showen eftersom våra hem ska tindra av ett slags ljus som liksom växer fram ur våra själar. Våra liv ska vara sol, god smak och en minimalism som visar att just jag kan välja ut det mest utsökta ur allt massproducerat skräp.

Det är en mycket stockholmsk och sofistikerad show. Inledningen är en parodi på 70-talet med gillestugor och bidéer och en genomgång av olika språkuttryck. Själv betyder ensam. Hur själva vi än är så är det som förenar åskådarna känslan av att ha missat något, att vara för nöjd – vilket förstås gör oss missnöjda.

Den här lägenheten är nog inte bra nog, tänker vi. Det står nog en vindsvåning med mitt presumtiva namn på dörren och väntar. Vi läser tidningarnas bostadsbilagor och fantiserar om nya höjdpunkter vad gäller konsten att skapa en värdig inramning för våra egon.

Stäng

KULTURCHEFENS NYHETSBREV – veckans viktigaste kulturtexter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Schyffert & Lindström är ensamma på scenen efter att de inledningsvis släpat upp ett ungt par från publiken för att försöka sälja på dem Berns: en 1,5:a på 400 kvadratmeter med platsbyggt kök som kan servera upp till 700 gäster.

  Monologer och dialoger efterträder varandra. Temat om missnöjet kommer igen och igen och skildras som viktigast för hela den svenska, ekonomiska tillväxten. Att vara lycklig är det stora, stora målet och framgång manifesteras bäst av kvadratmeter.

  Ljust & fräscht är 100 procent innanför tullarna och vänder sig till en medelklass som har kreativa, självstyrda jobb. Inte någon gång under kvällen talas det om pengar eller om ekonomiska skillnader. Nej, jag efterlyser inte någon marxist-leninistisk grundkurs men tilltalet är ändå högst selektivt.

  Mot slutet, efter 90 minuter, blir showen lätt tradig. Dramaturgin förändras inte, ämnet är tömt på det mesta. Det stora problemet är kontrasten mellan stor lokal och nära tilltal. Berns är ju gigantiskt. Den som inte sitter väldigt, väldigt nära har svårt att uppfatta vad som händer på scenen.

  Ljust & fräscht är ändå lätt att gilla skarpt och publiken skrattar sig vansinnig av igenkänning. Fredrik Lindström är en underfundig, saktmodig språkekvilibrist. Henrik Schyffert har förmågan att höja energin till ett nästan orgiastiskt tumult av upphetsad absurdism. Slutscenen förhöjer detta än mer, när pojkarna till sist bestämmer sig för att förverkliga sina drömmar – och det har ingenting med bostäder att göra...

  Annons
  Annons
  X

  Det är en mycket stockholmsk och sofistikerad show som Fredrik Lindström och Henrik Schyffert levererar.

  Foto: MATS BÄCKER Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X