X
Annons
X

Livsmedelsverkets råd om mjölk slår helt fel

Vi är oroade för att Livsmedelsverkets förslag till nya rekommendationer om mjölkkonsumtion kommer att slå helt fel. Vi hävdar med bestämdhet – och på saklig grund – att produktionen av mjölk bör öka i Sverige, skriver forskarna Margareta Emanuelson, Jan Bertilsson och Anders H Gustafsson.

Utsläppen av växthusgaser från det svenska jordbruket utgör 10–20 procent av Sveriges totala utsläpp. Av detta står utsläpp direkt knutna till djuren för endast cirka en femtedel, skriver författarna.
Utsläppen av växthusgaser från det svenska jordbruket utgör 10–20 procent av Sveriges totala utsläpp. Av detta står utsläpp direkt knutna till djuren för endast cirka en femtedel, skriver författarna. Foto: ANGELICA ZANDER

I Livsmedelsverkets nya förslag till kostråd finns rådet att det räcker med 2–5 dl mejeriprodukter per dag för att täcka människans behov av näring och att vi, av miljöskäl, bör minska konsumtionen av mejeriprodukter. Förslaget är motsägelsefullt och dessutom kontraproduktivt. Motsägelsefullt för att myndigheten själv i remissen beskriver flera viktiga fördelar med mejeriprodukter men ändå föreslår en minskning på grund av miljö- och klimatpåverkan, en påverkan som blott blir marginell. Kontraproduktivt, då den föreslagna kostminskningen rimligen leder till ökad konsumtion av annat – varav sockerberikade drycker sannolikt blir en stor del. En risk är att folkhälsan försämras genom problem med fetma och diabetes.

Utsläppen av växthusgaser från det svenska jordbruket utgör 10–20 procent av Sveriges totala utsläpp. Av detta står utsläpp direkt knutna till djuren för endast cirka en femtedel, skriver författarna.

Foto: ANGELICA ZANDER Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X