Livsmedelsverket varnar för smittade ägg

Tolv personer har insjuknat i salmonella efter att ha ätit majonnäs gjord på råa ägg. Äggen kommer från Polen och har tagits in via Årstahallarna med felaktiga intyg. Nu befarar Livsmedelsverket att tiotusentals smittade polska ägg kan ha sålts till butiker och privatpersoner i Stockholmsområdet.

Publicerad
Annons

– Det handlar om illegalt införda ägg med felaktiga intyg som har vållat ett mindre utbrott av salmonella. Företagen har antingen saknat kunskapen eller valt att medvetet strunta i de inkorrekta intygen, säger Pontus Elvingson, statsinspektör på Livsmedelsverket.

Det var i början av december som tolv personer i Gävle insjuknade i hög feber, diarréer och kräkningar efter att ha ätit salmonellasmittad majonnäs och salsa. Fem personer togs in på infektionskliniken vid Gävle sjukhus. En av de sjuka lades in på hjärtintensivvårdsavdelning. De råa äggen i majonnäsen var köpta i en butik som i sin tur handlat från en grossist i Årsta. När miljöinspektörer besökte Årsta Partihallar förnekades all kännedom om polska ägg. Men en övergiven lastpall på parkeringen visade sig innehålla ägg av samma märkning.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons