Analys

Livsmedelsjättar ignorerar varning

Redan 2009 varnade tio av världens största livsmedelsföretag för att torkade ägg kan orsaka stora utbrott av salmonella via torra varor som kakor och frukostflingor. Ändå fortsätter Ica och Coop, som SvD berättade på måndagen, att använda omärkta ägg i sina egna märkesvaror.

Under strecket
Publicerad
Frukostflingor är en av flera produkter som innehåller torkade ägg.

Frukostflingor är en av flera produkter som innehåller torkade ägg.

Foto: CAROLYN KASTER/AP
Annons
Frukostflingor är en av flera produkter som innehåller torkade ägg.

Frukostflingor är en av flera produkter som innehåller torkade ägg.

Foto: CAROLYN KASTER/AP
Frukostflingor är en av flera produkter som innehåller torkade ägg. Foto: CAROLYN KASTER/AP

Salmonella

Salmonella förknippas ofta med importerade ägg, rå kyckling och ibland dåligt sköljda grönsaker. Men riskerna med att smittan även kan spridas via torkade ägg, har de företag som tillåter omärkta ägg som ingrediens valt att tona ned.

Faran för oväntade smittvägar blev glasklar vid ett gigantiskt utbrott i USA 2008. Det industriella jordnötssmör som spred salmonella hade använts som ingrediens i minst 400 olika processade livsmedelsprodukter som sålts i 44 amerikanska delstater.

Listan över varor som fick återkallas omfattade allt från frukostflingor, skorpor och kakor till glass, godis och hundmat.

I Sverige orsakade smittad choklad mindre utbrott redan på 1970-talet men sedan dess har tillverkarna vuxit och deras varor sprids snarare över världsdelar än landsändar.

Annons
Annons

Häromåret dömdes den brittiska livsmedelsjätten Cadbury till dryga böter sedan företaget i ett halvår sålt chokladkakor som innehöll salmonella. Mer än en miljon chokladkakor fick återkallas.

Utbrotten ledde till att livsmedelsbjässar som Kelloggs, Kraft Food, Nestlé, General Mills, Pepsi, Cargill och Cadbury i februari 2009 presenterade en gemensam rapport.

Den slog fast att spridningen av salmonella via feta och torra produkter är kraftigt underskattad. Utbrotten har varit färre än via andra livsmedel, men mycket omfattande. Bland de produkter som redan drabbats nämns mjölkersättning, valnötter, havreflingor, malda kryddor, tortillachips, kokos och puffade rissnacks.

Som särskilt känsliga ingredienser nämns nötter, kakao, frön, gelatin, spannmål, torkad frukt, ingredienser i mejerivaror, sojaprodukter, torkade grönsaker samt torkade ägg.

En spridning via torkade ägg är rena mardrömmen för industrin av det enkla skälet att det är en vanlig basingrediens och att ägg, globalt, är den största källan till salmonella.

För att eliminera smittorisken utan att skadas måste äggvitan alltid värmebehandlas i en sluten behållare vid 54,5 grader under minst sju dygn »eller längre till dess salmonella inte längre går att detektera«, konstaterar industrin i sin rapport.

Vi konsumenter kan bara hoppas att producenterna noga följer sina manualer.

Ica hänvisar till att de företag som hanterar smittade ägg är noga kontrollerade, men i en 200-sidig genomgång av det svenska salmonellaskyddet som kom häromåret nämns varken torkade ägg eller choklad. Då är ändå Sverige sedan länge bäst i klassen vad gäller salmonellaskydd.

Förra året drabbades 2917 svenskar av salmonella och ofta gick källan inte att spåra.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons