Annons
X
Annons
X

Livsmedelsinspektör: ”De verkar inte känna lagstiftning”

Miljöenheten i Nacka blev kontaktade av Ica i början av veckan och har sedan dess inspekterat butiken. ”De verkar inte ha känt till att det är olagligt att märka om förpackningarna”, säger kommunens livsmedelsinspektör till SvD.se.

Ica Maxi i Nacka är en av de fyra butiker där SVT:s Uppdrag granskning hittat ommärkt köttfärs med framflyttat utgångsdatum. Enligt miljöenheten var köttet som märkts om inte otjänligt. Däremot stider ommärkningen mot gällande lagstiftning.

– Man får inte märka om produkter, det står klart och tydligt i livsmedelsförordningen och det verkar butiken inte ha känt till. Nu säger de att de har ändrat sina rutiner men vi kommer att göra ett nytt besök för att se till att all personal informerats om vad som gäller, säger Daniel Selin, livsmedelsinspektör i Nacka kommun till SvD.se.

Butikschef Karl-Otto Jakobsson medger att man inte känt till vilka regler som gäller.

Annons
X

– Det som har hänt är att vi har malt köttfärs på kvällen och sedan märkt om den med nytt datum för försäljning dagen efter eftersom den tillverkats så pass sent. Nu har vi uppmärksammats på problematiken, att detta inte är tillåtet och förändrat våra rutiner. Men det är naturligtvis olyckligt när sånt här händer, säger han till SvD.se.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X