Annons
X
Annons
X

Livslång medicinering väntar efter njuroperation

Kronprinsessan Viktorias blivande make Daniel Westling genomgick i går en njurtransplantation. Enligt uppgifter från hovet gick allt som planerat. Nu väntar livslång medicinering för den blivande prinsen.

DANIEL WESTLING OPERERAD - FICK NY NJURE AV SIN PAPPA

Operationen gjordes på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge i Stockholm.

– Daniel Westling har i dag genomgått en njurtransplantation på Karolinska sjukhuset och han mår mycket bra, säger hovets presschef Nina Eldh.

Enligt hovet har behovet av en kommande operation varit känt sedan länge. Orsaken till operationen ska ha varit en medfödd men icke ärftlig sjukdom som gett upphov till nedsatt njurfunktion, skriver hovet i ett pressmeddelande.

Annons
X

Operationen uppges sedan tidigare varit planerad att göras på onsdagen och genomfördes utan komplikationer. Den nya njuren kommer från Daniel Westlings pappa, som också uppges må bra.

Från sjukhuset är man försiktig med kommentarer.

– Vi är restriktiva med att prata om det aktuella fallet. Vi vill inte att det uppfattas som att vi uttalar oss i ett enskilt fall och hänvisar alla frågor till hovet, säger sjukhusets presschef Klas Östman.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Många njursjukdomar är ärftliga, andra orsaker kan vara diabetes eller olika typer av inflammationer i njurarna.

  – Många gånger vet man inte varför man får en njursjukdom. Men i vissa fall kan man ha haft en halsfluss när man var barn och det kan påverka njurarna senare i livet, säger Michael Olausson, professor och verksamhet vid Transplantationscentrum vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg,

  Njurtransplantationer är den sorts transplantation som gjorts under längst tid och har genomförts sedan 1960-talet i Sverige.

  Operationen är sig är inte tekniskt svår för läkarna, men beskrivs ändå som riskfylld med tanke på de komplikationer som kan uppstå efteråt.

  – Behandlingen efteråt balanseras mellan att stoppa infektioner och förhindra avstötning. Dessutom måste patienten räkna med livslång medicinering, säger Michael Olausson och fortsätter:

  – Patienten får då immundämpande läkemedel för att inte kroppen ska stöta bort det nya organet.

  Hur mår patienten efter en njurtransplantation?

  – Normalt sett brukar man vistas på sjukhus upp till två veckor beroende på hur stark man är innan. De flesta patienter är sjukskrivna i tre till sex månader.

  På Karolinska sjukhuset genomförs årligen cirka 80 njurtransplantationer. Ungefär 40 procent av alla njurtransplantationer i Sverige görs med levande givare. I regel kan man leva ett helt vanligt liv med bara en fungerande njure.

  Prognoserna för njurtransplantationer anses vara goda, sannolikheten att den nya njuren fungerar bra är över 95 procent ett år efter transplantationen och över 90 procent efter fem år, enligt uppgifter från Karolinska.

  Kronprinsessan befinner sig för tillfället på besök på Grönland för att studera klimatpåverkan.

  – Kronprinsessan har talat med honom, säger hovets presschef Nina Eldh.

  Läs hovets pressmeddelande om Daniel Westlings njuroperation royalcourt.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X