Annons

Farlig inflammation hos barn kartlagd

Svenska och italienska forskare har analyserat blodprover från barn som drabbats av hyperinflammation vid covid-19. Arkivbild.
Svenska och italienska forskare har analyserat blodprover från barn som drabbats av hyperinflammation vid covid-19. Arkivbild. Foto: Bertil Ericson / TT

I mycket sällsynta fall kan barn med covid-19 drabbas av en livshotande immunreaktion. Nu har svenska och italienska forskare upptäckt att det är ett helt nytt, hittills okänt tillstånd – som teoretiskt skulle kunna utlösas av ett vaccin.

Under strecket
Jörn Spolander / TT
Publicerad

Det är oerhört ovanligt att barn drabbas svårt av covid-19. Men det finns ett hundratal rapporter om barn på olika håll i världen – bland annat i Sverige – som har fått livshotande hyperinflammation en till två månader efter det att de infekterats av det nya coronaviruset. Immunförsvaret har på olika sätt börjat angripa den egna kroppen. Typiska symtom är hög feber, kraftig värk i magen, förvirring och sviktande hjärtfunktion.

Läkarna har hittills förknippat detta med den ovanliga Kawasakis sjukdom, men symtomen har inte stämt helt och hållet. Hittills har tillståndet kallats för MIS-C (multisystem inflammatory syndrome in children associated with covid-19).

Annons
Annons
Annons