Annons

Livsfarligt och fattigt – hade inte ens råd med skor

Slaget vid Poltava 1709. Målning (1727) av Pierre-Denis Martin.
Slaget vid Poltava 1709. Målning (1727) av Pierre-Denis Martin. Foto: Okänd

I dag finns en nästan romantisk lyster kring legoknektar som levde under 1500- och 1600-talen. Men yrket var inte bara livsfarligt utan innebar ofta ett liv i fattigdom. Inte sällan övergick yrkessoldaterna till plundring. Kriget fick betala sig självt.

Under strecket
Publicerad

Dick Harrison.

Foto: TT

Fråga: ”Det har tydligen blivit populärt bland lajvare och re-enactare att klä ut sig till legoknektar och leva som de gamla yrkessoldaterna levde på 1500- och 1600-talen. Det verkar nästan finnas en romantisk lyster kring knektarna, ungefär som med piraterna i Västindien. Men lönade det sig verkligen att vara legosoldat? Var det inte ett livsfarligt jobb?”

Dick Harrison: Jo, det var livsfarligt, och det absoluta flertalet knektar blev inte feta på sitt blodiga värv. De som tjänade pengar på näringen var först och främst knektarnas anförare, krigsentreprenörer som hyrde ut sina regementen till högstbjudande. För att förstå hur det var att leva som legoknekt måste man sätta sig in i balansgången mellan girighet och identitet. Det allra viktigaste för soldaten var att han fick betalt. Utan försörjning hade han inget skäl att bli kvar under fanorna. Samtidigt var yrket som sådant, hemmahörandet i regementet, det enda som gav knekten identitet i en kaotisk värld.

Annons
Annons
Annons