”Livsfarligt att misstänkliggöra familjer”

Att polisanmäla asylsökande familjer för vanvård av barnen är mycket olyckligt, anser barnpsykiatern Göran Bodegård. Problemet finns, men man kommer inte åt det med polisiära medel.

Under strecket
Publicerad
Annons

Han har stor erfarenhet av att vårda apatiska barn . Han hade goda behandlingsresultat på Karolinska sjukhusets Eugeniaklinik som landstinget stängde i somras.
– Att misstänkliggöra och öka kraven på familjer med apatiska barn som nu görs är livsfarligt. Det är precis så man ska handla om man vill göra barnen riktigt sjuka.

Att det finns föräldrar som på det här sättet vanvårdar och utnyttjar sina sjuka barn är känt av många, och det är bra att misstankar som cirkulerat länge nu utreds, säger Göran Bodegård.
– Men förutsatt att du får vårda familjen på sjukhus och lär känna den är sådana här familjer lätta att diagnostisera. Man får nämligen aldrig någon allians med dem om vad problemet handlar om.
En allians mellan vården och familjen, särskilt mamman, är nödvändig för behandlingen. Det kan ta en månad eller mer för en vanlig apatifamilj som sitter fast i upplevelsen av att de har ett döende barn.
Men när de släpper den bilden och inser att barnet kan bli friskt kan behandlingen börja.
De manipulerande familjerna är ännu svårare att nå. Men man kan inte behandla dem med polisiära medel. I värsta fall leder det till att barnet tvångsomhändertas och det är en fruktansvärd traumatisering.
– I sådana här svåra mamma-barnrelationer måste man gå in och skydda barnet, men inte skilja det från mamman.

Annons
Annons
Annons