Annons

Livsfarligt

LIV OCH DÖD.  Diskussioner om självmord på olika nätforum uppmärksammades stort när en 21-åring tog sitt liv i direktsändning på en sajt förra månaden. Men liknande chatter har pågått länge och uppstår varje dygn på flera ställen. Vad får unga som mår dåligt att söka sig till ett så hårt samtalsklimat? Och är det bara farligt?

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Den 13 oktober 2010 i Järna. En 21-årig man har tagit sitt liv uppkopplad till en webbkamera.

Foto: JOHAN NILSSON, SCANPIXBild 1 av 3

Under tiden öppnade han en samtalstråd på diskussionsforumet Flashback, där några fällde cyniska kommentarer för att de trodde han bluffade och andra försökte stoppa honom. Bilden: utdrag ur chatten

Bild 2 av 3

Fortsättning ur chatten på Flashback. Varje dygn pågår liknande nätdiskussioner mellan unga människor som mår psykiskt dåligt och funderar på att ta sitt liv. Kan man påverkas av de andra i chatterna och skrida till verket?

Bild 3 av 3

”Skärp dig, du borde lärt dig av vad som hände på Flashback för ett antal veckor sedan”, fräser natalie till DuDär en sen kväll på en sajt som är till för att diskutera självmord. Och Not Nude fyller i: ”JA! LÄR DIG LIXXOM!”

Då har signaturen admin först sagt att han/hon behöver lite redskap ”så jag kan ta livet av mig, nån som har nåt förslag?” Sekunderna efter kommer tips som knark, spruta och påse och sedan det som DuDär kläcker ur sig: ”do it then!”

Annons
Annons
Annons