Analys

Anna-Lena Laurén:Livsfarlig balansgång i östra Ukraina

Anna-Lena Laurén

Enligt ukrainska källor sänder Ryssland igen in tunga vapen och soldater i östra Ukraina. Samtidigt erkänner Putin inte valen i Donetsk och Luhansk. Han är pressad av en katastrofal ekonomi och störtdykande rubel.

Under strecket
Publicerad
Annons

På fredagen bekräftade Natokällor ukrainska uppgifter att ett stort antal ryska stridsvagnar, kanoner och lastbilar med militär utrustning och soldater har gått in i Ukraina via Ryssland. Än så länge har vi enbart ukrainska och Natokällor att lita till – några helt oberoende iakttagelser har inte gjorts. Men den ryska inblandningen i östra Ukraina har bevisats av oberoende källor flera gånger tidigare.

Samma morgon växlade jag pengar på mitt vanliga växelkontor i Moskva. Jag fick 58 rubel för en euro. Några timmar senare hade rubelkursen sjunkit ytterligare till 59. Under sammanlagt sju år i Moskva har jag aldrig varit med om en lika snabbt fallande kurs – när jag flyttade tillbaka till Moskva år 2011 var kursen ungefär 39 rubel för en euro. Nu har rubeln sjunkit stadigt i flera veckor och oron i samhället blir alltmer konkret. Hur länge ska det fortgå? När har man nått botten?

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons