Livs levande pophistoria

Under strecket
Publicerad
Annons

Dexy's Midnight Runners
Cirkus, söndag

6Ojojoj. Ryktet har gått om det återuppståndna Dexy”s Midnight Runners turnéspelningar, men det här hade nog de flesta som kom till Cirkus ändå inte väntat sig. När band ger sig ut på återföreningsturné brukar det vara läge att hissa varningsflagg. Nu handlade det istället - med undantag för några få onödiga partier - om en närmast religiös upplevelse.
Dexy”s Midnight Runners kokade i början av 80-talet ihop northern soul, punk, irländsk folkmusik (och en stark irländsk patriotism) med en skarp estetik. Sedan splittringen 1986, efter tre album där singeln ”Come on Eileen” var den kommersiella höjdpunkten (etta på topplistor världen över), har de varit ett mytomspunnet band.
I verkliga livet har den excentriska frontfiguren Kevin Rowland varit utslagen av missbruk, ruinerad, psykiskt instabil och under en period hemlös. 1999 gjorde han en mindre uppmärksammad comeback med soloskivan ”My beauty” där han tolkade kända kärlekssånger. När han i samband med det
skulle göra sitt första scenframträdande på tio år, på Readingfestivalen, kändes det viktigt för honom att uppträda iklädd vit silkesklänning och stay-ups, vilket naturligtvis genererade ett regn av tomflaskor över scenen. Men Kevin Rowland var tillbaka och kunde inte knäckas en gång till.

Annons
Annons
Annons