Annons

Livlig debatt på MP-kongressen

Språkrören ska få bli statsråd. Kraven på friskolorna ska skärpas. Och paradfrågan energi och kärnkraft debatterades aldrig. Det är en sammanfattning av MP-kongressen som avslutades i går.

Under strecket
Publicerad

När språkröret Peter Eriksson ger sina huvudintryck av MP-kongressen i Skövde använder han bland annat orden: rolig och fantastisk stämning. Sedan säger han nöjt:

– Det mesta gick ju i den riktning som partistyrelsen hade föreslagit.

På grund av kongressens arbetsordning blev det ingen debatt om hjärtefrågorna energi och kärnkraft. Bland ombuden fanns också missnöje över det.

– Vi borde ha haft en energidebatt i plenum, säger Peter Eriksson.

På kongressens sista dag konstaterar han också att partiet närmat sig Socialdemokraterna när det till exempel gäller arbetsmarknadspolitiken.

– Det kommer att göra det lättare att arbeta för en gemensam politik mot arbetslösheten och för jobben.

Av tradition är MP ett friskolevänligt parti, men flera kongressbeslut skärpte inställningen till friskolor. Bland annat beslutade kongressen att friskolor som har till syfte att generera vinst till ägarna inte ska godkännas.

– Det finns en växande opinion inom partiet mot att friskolor blir stora företag som bara är ute efter att göra vinst. Huvudmotivet måste vara att man har en pedagogisk idé. Det finns anledning att skärpa regelverket så att det inte bara blir geschäft, säger Peter Eriksson.

Annons
Annons

Om den opinionsmätning som publicerades i söndagens SvD skulle hålla över valet nästa år betyder det regeringsskifte och en ökning för MP. Att Miljöpartiet kan hamna i regeringen märktes också på kongressen flera av frågorna handlade om hur man skulle förhålla sig till statsrådsposter. Till exempel fanns krav på att språkrören inte ska få bli ministrar.

– Ingen klarar att vara bäst språkrör och bäst minister samtidigt, sade Rickard Allvin i debatten.

Diskussionen om statsråd och språkrör var den livligaste under kongressen. De flesta som var uppe i talarstolen ville att språkrör inte samtidigt ska kunna vara statsråd.

– Det är en nödvändighet om vi ska klara av att sitta i en regering med sossarna, sade till exempel Elias Ytterbrink.

Vid omröstningen föll dock kraven. En stor majoritet avslog dem. Även i den frågan var Peter Eriksson nöjd med resultatet.

– Om ett parti sitter i regering är det väldigt viktigt att de främsta företrädarna sitter med där de viktigaste besluten fattas.

Han och Maria Wetterstrand avgår som språkrör 2011. Då har de suttit i nio år.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons